
Improvisationen är framstegens moder: min bror Daniel har uppfunnit ett nytt brödrecept!
Han har bott i Jerusalem och Beit-Jala i några år och försett syskon och föräldrar med en del exotiska vanor, till exempel den att strö ett slags salt krydd- och fröblandning på smörgåsar.
Han är mycket förtjust i dadlar, och när han skulle baka bröd hittade han en flaska dadelsirap som han hade haft med hem till våra föräldrar. Den fick ersätta sirapen i en filmjölkslimpa. Nästa gång gissar jag att han kommer att komplettera med någon deciliter hackade dadlar, färska eller torkade!
Dadelsirap ingår tydligen i vissa ICA-butikers sortiment numera, så det ska inte vara omöjligt att prova. Varsågoda — här är receptet.
en dadelsmakande filmjölkslimpa
ingen jäsning
Ugn: 175°, 1½–2 timmar
7½ dl rågsikt
2 tsk bikarbonat
4 dl filmjölk
1 dl dadelsirap
½ tsk salt
1 tsk brödkryddor
Smörj en form, blanda ingredienserna i en bunke och häll smeten i den smorda formen.
Grädda limpan i ugnen i 1½–2 timmar. Känn gärna efter med sticka om brödet är färdigt.
Verkar mumsigt! :-9
Jajamän, dadelsirap finns lite varstans att köpa, både på ICA och i en del hälsokostaffärer. Jag använder det ofta både i matbröd och i andra bakverk.