Efterlysning: chokladrecept!

Lyxrutorna hade lätt kvalificerat sig -- om de inte redan hade varit med i Mer långpannans lov ... Foto: Magnus Aronson
Lyxrutorna hade lätt kvalificerat sig — om de inte redan hade varit med i Mer långpannans lov … Foto: Magnus Aronson

Nu skickar Libris kyrkkafferedaktion ut en ny efterlysning:

Vilket är ditt allra bästa chokladrecept?

Vi hoppas kunna sätta ihop två nya små receptböcker nästa år, och temat för den ena blir choklad — kakor och bullar och tårtor att baka i första hand, men kanske också några tryfflar och andra godissorter. Som vanligt är tanken att resultatet av recepten ska bli något som det är roligt att bjuda på, till exempel vid ett kyrkkaffe, så den här gången blir kriterierna

* choklad och/eller kakao ingår

* inte alldeles på tok för exklusiva ingredienser i övrigt

* gärna ett hyfsat enkelt tillvägagångssätt

* den som har något att berätta om receptets ursprung, om gästernas reaktioner, om sitt hjärta för Fairtrade eller något annat får gärna göra det

Vi kommer att provbaka alla recept med Eguales mjölkchoklad/mörk choklad/kakao, som finns i många livsmedelsbutiker. Har du ett recept med smaksatt choklad i, spana gärna på Eguales sortiment och se om det finns någon lämplig sort där!

Välkomna att vara med och hjälpa till — alla som jag har berättat om planerna för hittills har blivit så väldigt entusiastiska, så jag hoppas att vi kan samla ihop alldeles underbara recept som lever upp till alla chokladvänners och kyrkkaffevänners förväntningar!

Det går fint att skriva eller klistra in recept i kommentarfältet nedan, och det går också bra att skicka recept till anna.braw[at]libris.se.

Tusen tack på förhand!

P.S. Ni som har skickat äppelrecept och bärrecept: vi har inte glömt er! Jag ska snart berätta. D.S.

4 reaktioner på ”Efterlysning: chokladrecept!”

  1. När är biljettsläppet på att få vara med som provbakare? 😉

    Svar till Jennifer:
    Vill du faktiskt vara med och baka till fotograferingen? I så fall får vi boka ett kök i närheten av Västerås … och det ska nog gå bra!

  2. En otroligt GOD IDÉ med dessa böcker med choklad i. oj vad snålvattnet rinner.

    Är det endast egna recept som är ok?

    Kram/ Tina

    Svar till Tina:
    Roligt med den reaktionen redan innan själva recepten har synts! 🙂
    Egna recept, familjerecept, lånat-av-vänner-recept … Det finns ingen copyright på recept. Jag brukar undvika väldigt specifika saker som förknippas med någon etablerad bakningsguru, men egna varianter av en känd princip går bra förstås.

  3. Som du vet älskar jag era små böcker!! Har precis köpt sagolika soppor och baka för alla!

    Det här receptet hittade jag på nätet och det är himmelskt gott! Jag har döpt om den som en hyllning till min väninna som bara älskar denna kakan!

    Mias favorit chokladkaka
    3 dl socker
    2½ dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    ½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk vanilinsocker
    3 msk kakao
    150 g smält avsvalnat smör
    1½ dl hett vatten
    2 ägg

    Blanda alla de torra ingredienserna, tillsätt det avsvalnade smöret och äggen. Rör ihop. Sist häller du i vattnet som kan vara kranvarmt. Blanda ordentligt!
    Häll i en 2 liters form som är smörad och bröad. Kakan vill gärna fastna så smöra ordentligt eller lägg ett smörpapper i botten. Grädda i 200 grader i 40 minuter
    Låt kakan stå lite innan du stjälper upp den.

    Ät som den är eller servera med hallon och grädde!!

    Jag använder bara ekologisk vanilj när jag bakar och kakaon är köpt på kyrkans butik här i Karlskrona. Den är från Elfenbenskusten och heter ”Kakao Afrika”

    Trevlig helg!
    //Henrietta

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.