
Har det blivit väldigt mycket av någon av kryddorna i trädgården? Eller behövs det något grönt till nypotatisen? Här är ett favoritrecept ur Fester med rester. Vi var lite skeptiska till att börja med, men det gick snabbt över, och fotograf-Magnus fick med sig det mesta av resultatet hem i en fin burk. Bröddip alltså. Eller vad man nu vill kalla det.
En god, nötfri röra att använda ungefär som pesto eller att doppa till exempel chips eller rostade brödbitar i gör man snabbt av några skivor bröd (såväl formbröd som kavring går bra), vitlök, citron, olja och någon eller några smaksättare. Här är ett grundrecept: lägg sex normalstora brödskivor i matberedaren tillsammans med smaksättaren, tre vitlöksklyftor och rivet skal av en citron och kör med kniven i ungefär en halv minut. Tillsätt citronens saft. Kör med kniven igen och tillsätt en deciliter olivolja, lite i taget. Smaka av röran med salt och peppar.
Förslag på smaksättning: färska basilikablad, eller färsk koriander (mängd motsvarande ungefär en sådan där kruka som man köper i affären — och det går förstås bra att blanda efter egna idéer om man råkar ha två halva krukor), eller en rostad paprika och kanske en chilifrukt, eller stekt svamp, eller fetaost, eller … Man kan också smula brödet och steka smulorna i olja innan man mixar dem – det passar extra bra om man ha någon ingrediens som ändå behöver stekas.