Fuskmazariner

Delar av HIT-klubben i lördagens upplaga.

I lördags var jag på HIT-klubben på Pukeberg i Nybro. Jag skulle egentligen på Hannas och Erics bröllop i Kalmars Slottskyrka, och så råkade det passa ihop med en sak till.

HIT betyder Högt I Tak och är Niklas och Tinas och Markus och Ellens initiativ. De tyckte att det behövdes ett sammanhang dit alla som ville kunde komma och diskutera — så de ordnade ett! I lördags var det två ämnen: först en timme ”ansvar” och sedan en timme ”hen”. Eftersom alla som kom hade så olika perspektiv att bidra med — en journalist, en socialarbetare, en konstnär, en pensionerad präst, en förskollärare och så vidare (och antagligen väldigt olika syn på svensk politik också, men det pratade vi inte så mycket om) — blev det väldigt intressant med alla exempel.

Hurra för initiativ!

Mellan ”ansvar” och ”hen” åt vi långpannerutor. Niklas hade frågat på Facebook om någon kunde ta med sig fika, och jag var ändå tvungen att testa ett nytt recept … Här kommer det:

Fuskmazariner fotograferade i dåligt ljus. Och sedan blev de uppätna!

Fuskmazariner

Cittragruppen i småländska Slätthögs församling passar på att dricka kaffe tillsammans en stund på sina övningar. Gruppen har medlemmar från Slätthög, Mistelås och Moheda och uppträder i många olika sammanhang: i kyrkor, på tältmöten, i missionshus, på äldreboenden … Många som är med bakar till församlingarnas kyrkkaffen också. Deras mazarintårta är mycket populär och inte alls svår att baka.

Den här varianten är omräknad för långpanna och resulterar alltså i rutor som smakar ungefär som mazariner fastän arbetsinsatsen är ungefär en tiondel … Den som vill kan byta ut mandlarna och ungefär en deciliter av sockret mot ett och ett halvt hekto riven köpt mandelmassa. Och så är det väldigt gott att servera frukt och bär till!

en långpanna full
Ugn: 150 grader, 45–60 minuter

ca 1½ dl mandel
ca 6 dl socker
lite vatten
300 g smör
4 ägg
3 dl mjölk
10 droppar bittermandelarom eller 2 tsk mandelarom
6 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

glasyr:
florsocker
vatten, pressad apelsin eller blodapelsin eller juice (jag använde vatten, grön karamellfärg och mandelarom)

Lägg mandlarna oskalade i matberedaren och hacka dem mycket smått. Häll i drygt en deciliter socker och kör igen tills allt är mycket finfördelat. Fortsätt köra och droppa i vatten så att det blir en fast massa.

Smält smöret.

Vispa ihop äggen med mjölk och bittermandelarom eller mandelarom. Rör ner mandelmassan och vispa bort alla klumpar.

Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner dem i smeten.

Blanda till sist i det smälta smöret.

Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda kakan i 150 graders ugnsvärme i  nedre delen av ugnen i 45–60 minuter.

Skär kakan i rutor när den har svalnat lite. Bred på glasyr en liten stund före servering.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *