Utlottning: dinkelpaket från Wästgötarna

Dinkelvinst.

Med mig hem från Surdegsfestivalen i Mariestad fick jag vinster till en utlottning som passar särdeles bra här på Kyrkkaffebloggen: Per Fredriksson från Kestad Storegården utanför Götene gav mig tre paket med vardera ett kilo av Wästgötarnas dinkelmannagryn och åtta hekto dinkelflingor. Det är ganska precis vad som går ner i Postens paket, så det ska bli roligt att dela med sig av dem!

Dinkelgryn kan man använda skållade i bröd, rostade i hemgjord müsli och kokade till dinkelfrukostgröt (det sägs att den allra godaste gröten kokas med hälften havregryn och hälften dinkelgryn), bland annat. Mannagrynen kan man använda till mannagrynsgröt, mannagrynspudding och olika kakor, till exempel. Här finns några av Wästgötarnas egna favoritrecept!

För att vara med och tävla, skriv i kommentarfältet — berätta gärna till exempel om ditt favoritbröd eller din favoritsmörgås, eller dela med dig av ett bra bakningstips! Den 20 maj drar vi tre vinnare som får varsitt paket med posten.

10 reaktioner på ”Utlottning: dinkelpaket från Wästgötarna”

  1. Det absolut bästa:

    Chokladscones med ett tjockt lager naturell färskost och en kopp te! Galet gott!

  2. Birgitta Andersson

    Mitt älsklingsbröd just nu är
    Frukostbröd med havre
    Enkelt, saftigt och att jag fick den av en jobbarkompis gör att jag tänker på henne när jag bakar… det är kvalitet det också.
    Portioner: 16 stycken

    5 dl fiberberikade havregryn
    2 dl grovt rågmjöl
    1 dl rågkross
    1 dl linfrön
    2 tsk salt
    7 dl vatten eller mjölk
    2 msk olja
    50 g färsk jäst
    ca 8 dl vetemjöl
    1. Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke. Värm vätskan till 37°C och rör ner den och oljan i mjölblandningen.
    2. Smula ner jästen, rör om tills jästen är löst. Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin. Strö lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
    3. Lägg ett bakplåtspapper plåt 30×40 cm eller smörj den med matfett.
    4. Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten. Strö på lite mjöl och tryck ut degen jämt över hela plåten. Skåra till 16 rutor och nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö på havregryn och tryck lätt till så att de fastnar. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
    5. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
    6. Låt bröden kallna på galler övertäckta med bakduk. Bryt dem i rutor.

  3. Jag vill gärna vinna för jag älskar att baka. Jag brukar aldrig baka efter recept utan använder lite av vad jag har i skåpen. För några månader sedan satte jag surdeg och det blir så goda bröd av den. Kesella är bra för att få saftiga bröd.

  4. jag brukar göra lite råg gröt o blanda i bröd-degen för då blir det otroligt saftigt 🙂 (så jag kan tänka mig att dinkelgröt blir gott). smaksätter med linfrön, rostade pumpakärnor o solrosfrön. ibland hackar jag i aprikoser och formar till antingen limpor eller frallor, supernajs!!

  5. Lena Landin

    Klart att man vill vara med och försöka vinna. Kul att det inte bara är Saltå som nu kan erbjuda Dinkel. Finns det månne i våra butiker i norra Sverige också? Vi får väl fråga efter det…
    F.ö. bakar jag mest på ”gehör” men använder gärna havregrynsgröt i mitt bröd, vad jag är sedan tillsätter. Gärna hela linfrön och solrosfrön (hemrostade) eller pumpakärnor. Blandar också olika mjölsorter friskt! Gör slut på rester!
    Har fött upp sex barn på mitt ”hemkörda” bröd och sparat många slantar. Gossar äter som bekant som hästar i tonåren och särskilt då mackor. I och med mitt grövre hembakade bröd visste jag att det var inte bara tomma kolhydrater de fick i sig utan mer mat!
    Det är sensuellt att baka. Vi måste sprida det ännu mer till de yngre!

  6. ”All cake-bakning kräfver mycken noggranhet beträffande
    beståndsdelarnes såväl qvalitet som qvantitet samt en hög grad
    af försigtighet vid sjelfva tillverkningen af caken. — Är smöret
    gammalt eller sockret förfalskadt, äggen skämda, mjölken
    osund eller mjölet dåligt; — eller om soda användes till söt
    mjölk och ’baking powder’ till sur, eller om man uraktlåter
    nog vispning, eller har ungen för varm vid bakningen af stora
    cakes och ej varm nog vid bakning af små cakes: — följden
    blifver alltid densamma; dålig cake.

    Försök derför ej att baka god cake af dåliga varor, och
    tänk aldrig att resultatet alltid blifver godt, om man är —
    slarfvig.”

    Ur Praktisk Illustrerad KOK-BOK för Svenskarne i Amerika
    https://runeberg.org/svkokbok/0051.html

  7. Dinkel dinkel little star…

    RUNDA LIMPAN

    Följande ingredienser blandas och står över natt:
    4 dl ljummet vatten
    2 dl rågkross och/eller vetekross
    3 tsk salt
    2 dl lingonsylt
    1 dl russin
    1 dl linfrö
    1 dl vetekli eller dinkelflingor
    Nästa dag: Häll på 5 dl kokande vatten. Blanda 2 pkt torrjäst i 1,8-2 l vetemjöl (byt gärna ut en del av vetemjölet mot dinkelmjöl). Arbeta in mjölet i degsmeten. Baka ut till 4 runda bullar. Sätt i underugnen (med den värme som kommer från uppvärmningen av överugnen) i 20-25 min. Grädda i ugnen i 250 grader i 10-15 min. Kallna övertäckta på galler.

  8. Just nu bakar jag ett enkelt favvorbröd som kommer från Kyrkkaffe serien :)) Ett ganska lustigt sammanträffande! Jag gillar verkligen den serien!

  9. Pingback: Dinkelvinnare | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.