
Från webadventskalendern Julmys.se, påhittad av Samuel som skrev om Bullkyrkan i Örebro här på Kyrkkaffebloggen för ett tag sedan, kommer ett recept på nyskapande och minst sagt lyxiga saffransbullar. Om man är en av dem som adventsfastar kan man kanske försöka se till att en bulle eller två sparas till kyrkkaffet på söndag …
Saffransbullar med mandelmassa och vit choklad
ca 40 bullar
Jäsning: 30 + 20–30 minuter
Ugn: 225 grader, 5–7 minuter
100 g smör
50 g jäst
5 dl mjölk
2 påsar saffran, ca 1 g
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
fyllning:
50 g smör
200 g vit choklad
100 g mandelmassa
1 ägg
pärlsocker
Ta fram smöret i god tid så att det hinner bli mjukt.
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölk och saffran och värm blandningen till fingervärme.
Häll lite av smör- och mjölkblandningen över jästen. Rör om så att jästen löser sig och häll i resten. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen tills den blir smidig. Täck över degen och låt den jäsa i ungefär en halvtimme.
Dela degen i två delar och kavla ut en del i taget. Bred smör över degen. Riv mandelmassan och chokladen grovt med ett rivjärn och strö över. Rulla ihop och skär rullen i skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar. Låt dem jäsa i 20-30 minuter.
Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda dem i mitten av ugnen, 225 grader varm, i 5–7 minuter.
Jätte gott, tror jag! 😉
Supergoda!!!!!! Rekommenderas varmt 🙂