Mössinspiration på svenska och engelska

Majas midsommarhätta i fint sällskap. Bild lånad från Husmorsskolan.

Lagom till midsommar visade Maja på Husmorsskolan en variant av sin Värma liten-hätta: Midsommarhättan. Fin eller hur? Hon berättade också att det hade hunnit bli sex hättor till insamlingen.

Och Jennifer skickade ett SMS från sitt regniga midsommarfirande: hon hade hunnit sticka nio navelsträngsmössor.

Hur går det för er andra?

Till tröst för er som inte behärskar höghastighetsstickning eller höghastighetsvirkning måste jag berätta att jag har hållit på med samma lilla ljuslila mössa i snart en vecka. Det går, det också! Och den är verkligen enklast möjliga. Beskrivning kommer snart i Dagen.

För den som är van vid att sticka efter mönster på engelska, eller som vill prova, finns det mycket inspiration att hämta i amerikanska Save the Children-mösskampanjen Knit One, Save One och i ”gräsrotskampanjen” Caps for Good. Anki hade använt ett av mönstren därifrån till de fem små mössor som hon visade häromdagen. Här finns det och några andra och dessutom en länk till ett helt PDF-häfte (med mönster och information om barnhälsofrågor) som man kan plocka hem och skriva ut. Är det någon av er som gärna vill prova någon beskrivning men inte vågar på grund av engelskan, säg till, så frågar vi någon van handarbetare om en översättning!

9 reaktioner på ”Mössinspiration på svenska och engelska”

  1. Jag har 3 färdiga mössor och en till på gång. Perfekt sätt att använda upp restgarn, och det har jag gott om.

    Svar till Pernilla:
    Härligt, Pernilla! Det är alldeles sant att mössor är bra restgarnsstickning — strumpor och vantar slits ju mycket mer, och då är det inte så bra med en massa garnändar som kan lossna om man har otur. Dessutom blir det så fint med ränder på en mössa, och eftersom var och en bara har ett huvud blir det aldrig den där retliga grejen med att ränderna måste vara identiska på två stycken.

  2. Hej,nu skickar jag tre mössor och knåpar vidare på en tröja och en filt. Bild finns på min blogg, om du vill använda den är det ok.Boken jag vann har inspirerat flera att försöka få tag på den.Det är bara så bra mönster och tips däri samt att man får en liten extra puff att hjälpa småttingarna. Ha det bra. mvh Anita

    Svar till Anita:
    Hej Anita! Vad fint! Och vad roligt att du hittar inspiration i Värma en liten. Det finns verkligen många som gör bra saker av sina handarbetstalanger!

  3. Här är 2 mössor klara och nr 3 nyss påbörjad. Och så ska jag ta itu med att sy ihop ”gammalt” stickat (skulle ha varit till en basar som rann ut i sanden för bra många år sedan, blev aldrig monterat klart då…). Tror det var meningen jag skulle ha det kvar för detta:) Om inte annat lär bloggläsarna väl vänta sig få se det klart när jag nu var ”dum” nog att visa upp delar i midsommar…
    Dessutom fick jag just en, hoppas jag, bra idé om att ”piffa upp” de superbilliga fleecefiltar jag såg igår. En normalstor måste ju ge 2 till baby? (JYSK säljer vita för 13:-!) Lätta att tvätta och torka i alla fall!

    Svar till Eva:
    Nej men vad bra Eva! Och när det gäller filtar verkar det som om vi tänkte samma tanke, för jag skrev igår om att dela på billiga fleecefiltar och piffa upp dem lite. Mikael på PMU skrev just att det är bra om filtarna är minst 66×80 centimeter. Jag vet inte om du kan få ut två eller fyra babyfiltar ur en Jysk-pläd i så fall …?

  4. Haha! Det kan vi nog ordna 🙂

    Virkade/stickade blommor som sys fast kanske? Eller göra blommor av små bitar filttyg?
    Langett-kant i nåt stark färg? Kanske av… melerat garn?

    Hm…

    Svar till Jennifer:
    O, det ska bli roligt att se! Med baskostnaden fyra för en tia kan man ju tillåta sig att experimentera en del. Jag ska nog försöka, jag också!

  5. Men…! Nu blev jag ju tvungen att tänka också…
    JYSKfilten är 130×160 så de blir väl 65×80 då om hjärnan fungerar i värmen.
    Jag har en massa band jag fått så jag har en fundering på om en del kan sys på i form av hjärtan eller så. Annars håller jag på att slakta en linneskjorta också…. Nå’t ska det väl bli:)
    (Men jag tänkte fel i affären… Köpte 3 filtar för jag tänkte 2 av var. Hm… Får alltså fixa 12:)

    Svar till Eva:
    Tolv filtar! Då har du möjlighet att prova många olika dekorationsidéer …

  6. Hade två tröjor och drygt en halv filt klara när ”Värma liten” drog igång. Nu har det blivit några tröjor och mössor till som kommer småningom.
    Det är lätt att känna sympati för de drabbade kvinnorna och deras barn så att få ägna sig åt sin stora last – att sticka/virka/sy – och samtidigt göra nytta! Så priviligierad jag är!
    En undran: jag tog mig friheten att göra en sammanslagning/omarbetning av Yemenvästen och Yemenklänningen till en tröja. Den blev bra och väldigt enkel att göra-. Är det tillåtet att göra så och och ev, lägga upp på er blogg om nån mer vill göra den eller är sådant upphovsrättsskyddat?

    Svar till Lena:
    Roligt med en ny beskrivning! Yemenvästens ursprung är okänt, och vi har kontakt med Ulrika som har modifierat det till en Yemenklänning, så det är bara roligt om du har utvecklat den ytterligare, och ännu roligare om vi kan få publicera bild och beskrivning här!

  7. Hittade i mina gömmor en halvfärdig jätteruta,som nu ska få ett avslut och bli en filt.Länken till mönstret finns på min https://restgarner.blogspot.com/2011/06/mera-mossor-och-en-halvfardig.html
    Undrar också=
    Finns det någon adress i Stockholm dit jag kan leverera direkt.Tänkte bara eftersom jag bor i Solna så är det ju smidigt.

    Svar till Soili:
    Underbart Soili! Monsterrutan är ju jättebra till babyfiltar. Då hinner den inte bli sådär vansinnigt tung heller.

  8. Hej!

    Jag är med och stickar/virkar mössor till Kongo. Men skulle vilja veta hur små/stora de skall vara. Om man mäter en ”vanlig” möss-modell rakt över, hur många cm blir det då? Eller kanske omkretsen längst ned?

    Tacksam för svar snarast!
    mvh Tina i Falun

    Svar till Tina:
    Det är en bra fråga som jag tidigare har svarat på med en länk till en storlekstabell. Och så hittar jag den inte nu! Men i ett DROPS-mönster anges mösstorlekar såhär:
    0–3 månader = huvudomkrets 41 cm
    6–9 månader = huvudomkrets 45 cm
    12–18 månader = huvudomkrets 48 centimeter

    Det är alltså mest mössor till nyfödda som behövs, men kommer det med några som passar ettåringar så blir de mammorna också glada. — Sedan kan det vara bra att komma ihåg att bebisarna i Kongo oftast har lägre födelsevikt än svenska bebisar, så mössor som ser lite väl små ut här kan faktiskt komma till extra god användning. I kampanjer som Hats for Good och Knit One, Save One har det till och med poängterats att man ska sticka mössorna lite mindre än man är van vid. Jag kollar med PMU vad de säger om det och återkommer!
    Hälsningar från Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.