Diagonala restgarnsfilten

Någon som vill göra en filt och har massor av restgarner att sticka av men vet redan nu att det kommer att ta emot att sy ihop alla de små rutorna?

Ja, för visst är det fortfarande rutfiltarna som är allra vanligast. Mormorsrutor eller andra virkade rutor, eller stickade rutor. Att göra sådana är ett roligt och pyssligt arbete, nästan som att komponera, men det passar inte alla.

Snabbaste babyfilten gör man förstås genom att köpa en fleecefilt på något av de större varuhusen som ofta säljer fleecefiltar väldigt billigt. Den kan räcka till minst två och ofta fyra babyfiltar. Vill man göra något mer än att klippa snygga kanter kan man sy langettstygn runt, fästa virkade blommor noga eller sicksacka fast en tygfigur, eller kanske till och med sy på kanter av vävt tyg i en matchande färg.

Men då går det ju inte åt några restgarner!

Så här kommer en av de mest restgarnsslukande stickbeskrivningar man kan tänka sig och ett jättetack till Mirjam i Lidköping som bjuder på den:

Påbörjad restgarnsfilt, stickad på rundsticka med vitt ullgarn och ullbrodergarn.

Diagonala restgarnsfilten

Vad gör man med alla möjliga och omöjliga smånystan som blir över eller kommer in till second hand-butiken och som inte går att sälja?

Man stickar en restgarnsfilt!

Mönstret har jag fått av en kvinna som jobbar i vår second hand-butik, och det visade sig att det kom från min syfröken. Min kollega utmanade mig att också börja sticka filtar. Det visade sig att det var kul – jag har tappat räkningen på hur många filtar jag gjort, och restgarner får man hela tiden. Nu byter vi garn med varandra. Min kollega gillar släta garner, och jag gillar lurviga, blurpiga.

Ofta använder jag 4-trådigt svenskullgarn tillsammans med yllebrodergarn. I en docka är det oftast 8–10 meter, och det kommer man långt på.

Färdig restgarnsfilt, stickad med fluffiga garner.

Man kan använda alla färger, och man behöver inte bry sig om att fästa alla ändar, man lägger ändarna omlott istället. Man stickar med dubbelt garn, och ibland kan man behöva lägga ihop tre trådar om grovleken inte räcker till. Eftersom trådarna kommer från olika nystan hamnar skarvarna på olika ställen.

Jag brukar använda mig av en rundsticka nummer 7, 80 centimeter lång, men välj själv utifrån handlag och garnet du har. Tänk på att inte ha för tunna stickor – filten ska bli fluffig. 

Lägg upp 3 maskor och sticka rätstickning. Öka 1 maska i början av varje varv genom att sticka första maskan först genom främre maskbågen och sedan genom bakre maskbågen. Fortsätt tills sidan mäter 80 centimeter. Minska nu i ena sidan genom att sticka 1 maska, sticka ihop 2 maskor, fortsätt med vanliga maskor varvet ut. Nästa sida ökas som tidigare. Fortsätt med dessa två varv i 32 varv. Minska nu i början på alla varv tills det återstår 3 maskor. Maska av.

 Hälsningar,

Mirjam Nordström (som alltid har flera stickningar på G)

6 reaktioner på ”Diagonala restgarnsfilten”

  1. De där filtarna är jättesmidiga! 🙂 Trots att jag föredrar släta garner och inte .. blurpiga… 😉

    Svar till Jennifer:
    Släta garner blir ju också fina och varma filtar. Tur det va?

  2. Välkommen in att se den halvfärdiga filten, den finns i Pingstkyrkans Kaffestuga! (semesterstängt vecka 28-32)

    Svar till Mirjam:
    Fint! I Lidköping då alltså?
    Finns du på plats i kaffestugan själv så att man kan få lite sticktips till fikat?

  3. Japp, det blir de. Fast nu är mössor som upptar min tid. Mössa nr 18 blev just klar.

    Kan man få åka till Dagens redaktion och lämna den sen när alla är klara? Eller är det enbart post som gäller?

    Svar till Jennifer:
    MÖSSA NUMMER ARTON!
    Jag kollar när Värma liten-redaktören på Dagen är tillbaka efter sin semester. Ni borde ju få träffas!

  4. Ja, det är i Pingstkyrkan Lidköping som jag och den halvfärdiga filten befinner oss, finns på expen denna vecka sedan blir det semester. Säg bara till i caféet så kan vi ta ett fika tillsammans!

    Svar till Mirjam:
    Lidköping är ju ett bra sommartips! Är det så att ni har stickor och virknålar och garn i second hand-butiken också? I så fall tipsar jag gärna om det.

  5. Pingback: Dagens Sukuta-rapport | Kyrkkaffe

  6. Pingback: Inspiration: stickade babyfiltar | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.