
På Pilgrimscentrum i Vadstena går det åt mycket matbröd och bullar och kakor, och jag bakade fem långpannor under mina fem dagar där. En av dem var en ny variant — varsågoda att prova! Tyvärr hann jag aldrig fotografera rutorna.
Kakan jäser upp lite under gräddningen och kollapsar sedan när man tar ut den. Rutorna blir knapriga och sega. Kanterna är nästan godast!
Honungsrutor
en långpanna full
Ugn: 175 grader, 15–20 minuter
250 g smör
1 l rågflingor
5 dl vetemjöl
1 dl honung
5 dl socker
2 ägg
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Smält smöret i en stor gryta och rör ner övriga ingredienser. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 175 grader tills kakan blir ljusbrun. Den stelnar när den svalnar! Skär i rutor medan den fortfarande är lite varm.