Fredagsförebild XIV: Made 4 Aid

Made 4 Aid-Pat gör "vänskapsböcker" av återvunnet material.

Om man är en flitig och påhittig handarbetare och gärna vill hjälpa andra, vad gör man då?

De första syföreningarna gjorde två saker:

1. Tillverkade saker som behövdes i hjälparbete, till exempel barnkläder

2. Tillverkade saker som kunde säljas och dra in pengar till hjälparbete

Här på Kyrkkaffebloggen har man kunnat bekanta sig med en hel del exempel på den första (och tips om hur man själv kan delta, senast häromdagen) — Stickhjälpen, Hjälpstickan, Nuttu, Knit One 2 Save One, Baby Pack Project … Så visst kan det vara dags för något av den andra sorten?

När jag berättar om syföreningar brukar jag ta Stickhjälpen och Hjälpstickan som exempel på virtuella syföreningar där handarbeterskor arbetar tillsammans för något bra, precis som förr fast i bloggform. På det viset liknar veckans Fredagsförebild dem, men här skickas saker inte iväg till hjälpbehövande utan säljs för att samla in pengar istället.

Made 4 Aid startades i juni 2009 av några bloggare som hade tillverkat massor av vackra saker och visste att folk ville köpa dem, men som samtidigt ville göra något för andra. En kvinna, Joyce, hade redan provat att auktionera ut handsydda väskor för att samla in pengar till hjälpinsatser i Darfur, många av dem av skänkt material. Några av hennes beundrare bestämde sig för att låta fler få möjligheten att bidra och registrerade en blogg och en insamlingsorganisation.

En annan "syföreningsmedlem" skänker handspunnet alpackagarn.

En syföreningsauktion på internet — visst måste man beskriva det så? De första nio månaderna drog auktionerna in ungefär 3000 dollar till World Food Program-arbetet i Darfuroch Haiti! Här kan man se sakerna som såldes då. Nu går alla intäkter till Läkare utan gränser, och man kan titta på utbudet och bjuda här.

På sätt och vis är Made 4 Aid ett klassiskt exempel på syföreningsarbete: man ger av sin tid och sina kunskaper och sin påhittighet, och lite men inte SÅ mycket av sina pengar (eftersom man står för materialet), och vips blir det en riktigt stor gåva till människor som verkligen behöver den. Ett extra leve för de bloggare som har lagt ner mycket tid på att göra fina webplatser och se till så att allt praktiskt runt auktionerna fungerar: hurra, hurra, hurra, hurra! Vilka förebilder ni är! Hoppas att ni fortsätter att inspirera varandra och att många hittar till er så att det känns lätt och roligt att arbeta vidare.

(Någon som vet om något liknande i norra Europa?)

1 reaktion på ”Fredagsförebild XIV: Made 4 Aid”

  1. Pingback: Inköp som gör gott | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.