Fina bidrag

Paket från Hundra procent husmor.

Nu håller det på att bli trångt på Dagens redaktion i Stockholm — läs här!

Bloggerskan Hundra procent husmor var så nöjd med sitt mjuka, lätta, vattentäta paket — ända tills hon kom på att hon hade glömt att fotografera innehållet! Så vi visar glatt och tacksamt en bild av paketet istället. Och gissar att mössorna kommer att resultera i stor glädje först på redaktionen i Stockholm där alla bidrag samlas, sedan på PMU där alla bidrag kommer att packas i slutet av sommaren och till slut på Panzisjukhuset!

(Men Kyrkkaffebloggens läsare har sett mössorna innan de blev monterade. Så vi vet att färgerna var helt fantastiskt fina! Det var överblivna vävgarner som hade kommit till användning.)

Färdiga babytunikor från Linda.

Linda i Umeå bad ju om tyg höromdagen och har fått flera svar. Dessutom gick hon till Myrorna och hittade en hel del vackert, mjukt och användbart. Och så fick hon snedremsor och praktisk hjälp en stund. Resultatet blev en hel rad nya tunikor! Det är många olika tyger som har kommit till användning.

Du som vill stötta Linda ser att hon antagligen snart kommer att behöva mer snedremsa att kanta med, så har du en rulle eller två liggande, skriv till henne och be om en adress att posta dem till!

Flera har också frågat efter Lindas fina mönster, och hon hälsar att det bara är att kontakta henne om man är intresserad, så ser hon till att man får en kopia med posten. Det har bland andra Tina gjort, och hon rapporterar att hon har sytt sin första tunika nu och är väldigt nöjd med resultatet.

Soili förbereder leverans.

Soili har varit flitig ända sedan insamlingen började, och nu tycker hon att det är dags för leverans. 21 mössor och en monsterrutefilt har det blivit. Monsterrutan hittade hon hos Anna Lindvall. Den är ett utmärkt sätt att förbruka allehanda smånystan som har blivit över. Det gäller att se till att alla trådar är ordentligt invävda eller fästa, bara!

Man kan se att Soili har använt minst tre olika mönster: Navelsträngsmössan, Easy Peasy Beanie och rätstickade klassiska sicksackhjälmen. Det första och det sista hittar man om man letar här på Kyrkkaffebloggen, och Easy Peasy Beanie kommer snart i Dagen.

Heja Soili! Och tack för beskrivningen till Navelsträngsmössan — den har fått flera andra att sätta igång!

Snodd-till-snodd-hjälmar från Anneli.

Anneli Johansson har stickat två olika modeller som hon har hittat här: dels samma sicksackhjälm som Soili, och dels en annan mössa som man börjar vid ena knytsnoddens ände och slutar vid den andras.

Maja på Husmorsskolan skrev så jättefint i tisdags om hur alla kan inspirera och hjälpa varandra i ett sådant här projekt — fastän de flesta av oss inte alls känner varandra sedan förut eller åtminstone aldrig har setts. Det har hon alldeles rätt i! Och hennes egen Värma liten-hätta har redan inspirerat många.

Henne själv också! Efter de första modellerna med olika varianter på kanten uppfann hon Kongo-kurbits för någon vecka sedan, och nu har hon virkat en vit hätta och broderat på den.

Maja har virkat en Värma liten-hätta och broderat på den.

Visst blev det nästan andlöst vackert?

Sammanlagt har det blivit åtta hättor hos Maja nu. Åtta mammor kommer att inse att det är prinsar och prinsessor de har fått förtroendet att ta hand om …

Du som håller på med något till insamlingen eller har blivit klar med något, skicka gärna bild och, om du har hittat ett jättebra mönster, en länk så att fler kan få bli inspirerade!

Eva bjuder på flera idéer till filtdekorationer. Hon har klippt en vanlig fleecefilt av den sort som finns på till exempel IKEA, JYSK och Rusta i fyra delar och gjort en babyfilt av var och en. Billigt och roligt sommarpyssel! Och resultatet kommer att komma till god användning på Panzisjukhuset, lita på det.

6 reaktioner på ”Fina bidrag”

  1. Blir nog fler filtar… 12 är klara, men de är så kul och enkla så det lockar.
    Den där virkade hättan är ju så söt så det är inte klokt!
    Och tröjorna fick mig genast att kolla om jag har mönster:)

    Svar till Eva:
    Tolv filtar — fantastiskt!
    Vill du sticka något enkelt och lite tröjliknande så kan det vara värt att titta på Yemenvästen och Treochenhalvtimmesvästen.

  2. Jag har virkar mössor, och sytt 2 tunikor hittills. Lagt in bilderna på facebook. Lägger ni in dem sedan i mappen för bidragen?
    Håller också på med en babyfilt, ½ gjord ½ kvar. Det är härligt att få hjälpa till.

    Tina i Falun
    kram

    Svar till Tina:
    Nu finns dina bilder i Facebookalbumet, och snart syns de här på Kyrkkaffebloggen också!

  3. 9 mössor klara, 2 väntar på montering och en på stickorna. En Yemenväst ska sys ihop också. Jag säger som Er andra, det är så roligt att få hjälpa till och att göra nyttigheter av garnerna.

    Svar till Anki:
    Roligt att du vill vara med! Visst är Yemenvästen bra?

  4. Åh, jag blir alldeles varm i hjärtat när jag ser alla fina bidrag och alla flitiga sömmerskor och virkerskor/stickerskor! Jag önskar så att jag kunde bidra, men är totalt oförmögen till sånt pillergöra. Tummen mitt i handen! Finns det andra sätt att bidra?

    Svar till Kjersti:
    Har du några bra recept på fika till sommarstickcafé kanske? Det skulle verkligen kunna resultera i mycket bra. Man får inte bli kladdig om fingrarna av det, men annars är allt gott välkommet. Visst börjar hallonen mogna nu?
    PMU behöver alltid ekonomiska bidrag till arbetet på och runt Panzisjukhuset. Man kan läsa mer här: https://www.pmu.se/viewNavMenu.do?menuID=11&oid=7025

  5. Kjersti:
    Mina tips för tummen-mitt-i-handen-folk:

    Klipp en IKEA-filt (10 kr) i 4 bitar. Klart 🙂 (t.o.m. min sambo klarade det. Vass, stor sax är bäst)

    Samla in bebiskläder från vänner och bekanta.

    Sprid informationen om insamlingen bland folk som du möter så fler personer kan sticka/virka/pyssla.

    Hoppas du fick någon vettig idé!

    Svar till Jennifer:
    Bra tips! Filtarna kan man klippa till och ha liggande hemma under sommaren tillsammans med lite fina band och tygbitar och annat, och när det kommer händiga gäster så ber man dem att dekorera en filt var …

  6. Tack för svar och tips! Uppvuxen som jag är i Kongo klappar mitt hjärta naturligtvis lite extra för insatser i detta så sorgligt sargade land. Brukar ibland skicka pengar till Panzisjukhuset via Läkarmissionen, men undrade om man kunde bidra mer handfast just till Sticka/värmaprojektet.
    Vad gäller fika till sommarstickcafé kan väl cookies i lite större storlek vara ett alternativ. Eller muffins. Här är 2 förslag från min blogg. Ska klura på några fler.
    https://kjerstismatochprat.blogspot.com/2011/05/gluten-och-mjolkfria-cookies-med.html
    https://kjerstismatochprat.blogspot.com/2011/04/bananmuffins-med-vit-choklad-och.html

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.