Ett pressmeddelande

Det här pressmeddelandet flyger ut i världen från Libris förlag idag!

***

Pressmeddelande från Libris förlag 5 april 2011

Värme till världen

Värma en liten och Restvärme – två nya böcker med generösa handarbetares berättelser och bästa beskrivningar

Finns det något man kan göra? Finns det hjälp som kommer fram till dem som behöver den?
Handarbetare runtom i världen svarar ja på båda frågorna och delar med sig av sina berättelser och enkla beskrivningar på handgjord omtanke i två nya böcker, Värma en liten – stickat och virkat för världens bebisar och Restvärme – stickat och virkat av det som blev över.

– Egentligen hade vi bara tänkt att vi skulle göra en enda liten handarbetsbok, Värma varandra – stickat och virkat för en vackrare värld som kom i höstas, berättar Anna Braw som är redaktör på Libris förlag. Men det var så mycket värme som strömmade in i form av berättelser om konkret hjälp på alla möjliga håll i världen, och så många roliga beskrivningar, så nu har det blivit två böcker till.

Precis som böckerna i Kyrkkaffe-serien bygger ”värmeböckerna” på material som människor från hela Sverige och också från andra länder har delat med sig av. Många stora och mindre biståndsorganisationer tar hjälp av flitiga handarbetare i sitt arbete för att minska spädbarnsdödlighet (en mössa hjälper långt), ge nya barnfamiljer en bra start (babypaket delas ut på många håll) och stötta hemlösa (vantar och sockor går åt i mängd).

– Många klassiska och väldigt smarta mönster skickas runt på kopior av kopior eller publiceras på bloggar, berättar Anna Braw. Det är ett otroligt engagemang som läggs ner i att hjälpa andra, både nära och långt bort, på ett personligt sätt – och de som är med berättar ändå mest om vilken glädje det ger dem att veta att det de gör kommer till nytta.

Bland de medverkande i de båda nya böckerna finns Stickhjälpen som skickar handstickat från Trelleborg till Riga, Mandana som har fått cancerforskare i New York att sticka för hemlösa, brittiska Save the Childrens kampanj Knit One Save One som har skickat ut mer än en halv miljon babymössor i världen, Ingvill som har stickat 800 par sockor till fängelser i Moldavien, Mirjam som arbetar i en second hand-butik och gör filtar av överblivet brodergarn och biståndsorganisationen ABC som hjälper kvinnor i Indien till självständighet genom handarbetsprojekt.

– Det är fantastiskt roligt att få berätta om alla de här insatserna i bokform, och med beskrivningar som gör att steget från att inspireras till att själv vara med blir lätt att ta, säger Anna Braw. De som har varit med och gjort böckerna är verkligen människor som sprider värme!

Värma en liten – stickat och virkat för världens bebisar
och
Restvärme – stickat och virkat av det som blev över
Anna Braw (red), Magnus Aronson (foto), Maria Mannberg (form)
88 sidor
160 x 170 mm
Utkom 31 mars

Sedan tidigare finns
Värma varandra – stickat och virkat för en vackrare värld
Anna Braw (red), Magnus Aronson (foto), Maria Mannberg (form)
88 sidor
160 x 170 mm

För beställning av recensionsexemplar, för bokning av intervju med redaktören och/eller medverkande, för högupplöst omslagsbild och för tillstånd att använda material ur boken, skriv till press@libris.se

2 reaktioner på ”Ett pressmeddelande”

  1. Halloj!
    Jag har köpt 2 av de fina små böckerna. Nu har jag börjat sticka Röda Korset-koftan (den blå modellen). Använder stickor 3½ och har ett garn som ger 24 maskor på 10 cm. Jag tycker den verkar bli så stor. Jag efterlyser mått i centimeter på tex storlek 6 månader. Då kan man ju räkna ut själv hur många maskor man ska lägga upp beroende på vilken tjocklek man har på garnet … En idé bara.

    PS: Jag ska snart köpa Restvärme också 🙂

  2. Kyrkkaffe-Anna

    Hej Anki! Roligt att du tycker om böckerna!
    Eftersom mönstren kommer från massor av olika håll är de ganska olika skrivna. Jag har sett Röda Korset-koftan utskriven och kopierad i några olika varianter, men aldrig med masktäthet angiven tyvärr, och aldrig i olika storlekar heller.
    Om du vill laborera med antalet maskor skulle jag gissa att det bästa är att mäta mot valfri kofta i den storlek du vill sticka. Uppläggningsvarvet är ena framkanten, så det borde vara ganska lätt att mäta storlek på det viset.
    Lycka till!
    Hälsningar från
    Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.