I Svenska kyrkan i Arvika firas det snart 100-årsjubileum, och en av festerna är en jättestor kakfest med inte mindre än 100 sorters kakor. Tanken är också att recepten ska samlas i en bok. Vill du bidra? Skicka ditt bästa recept (kanske bäst att skicka två eller tre för den händelse någon redan har skickat något som liknar ditt) till kyrkoherde Valter Fryxelius, valter.fryxelius[snabel-a]svenskakyrkan.se. Och skicka det gärna samtidigt till Kyrkkaffebloggen så att fler kan få prova det! Vi rekommenderar ett äkta Arvika-recept till att börja med: Elsa Lundells äppelsockerkaka med namnet Syjuntans delikatess. Receptet finns med i Kärlek, nål och tråd och snart också i Värma en liten.
***

Syjuntans delikatess
Elsa Lundell är med i Mikaelikyrkans syförening i Arvika. Där äts det mjuk kaka med hackade äpplen i och apelsinglasyr ovanpå! Jästpulver är ett gammalt namn på vanligt bakpulver.
en mjuk kaka
Ugn: 200º, ca 45 minuter
100 g smör
2 äpplen
2 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
1½ tsk jästpulver
1 dl vatten
glasyr:
1½ dl florsocker
1 msk apelsinjuice
rivet skal av ½ apelsin
Smält smöret och låt det svalna lite.
Skala äpplena, kärna ur dem och hacka dem fint.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt och tillsätt smöret. Blanda vetemjöl med jästpulver och rör ner också detta. Koka upp vattnet. Rör ner det och de hackade äpplena. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform och grädda i 200 grader varm ugn i ungefär trekvart.
Blanda ingredienserna till glasyren och bred den över kakan när den svalnat.
Hihi! Vad lustigt att jag som bor i Arvika får reda på den här ”Arvika-nyheten” via Kyrkkaffebloggen;) Låter ju helt fantastiskt med 100 sorters kakor! Och den där ”Syjuntans delikatess” ska jag allt prova någon gång!
Många hälsningar fr Maja
Ja, visst är det en bra idé?
Här är ett annat Arvikarecept som jag tror att du skulle gilla:
https://hj.ekmsandbox.se/?p=684
Många hälsningar från
Anna
Ett brev från Kjersti:
Hej!
Såg uppropet till kakkalaset i Kyrkkaffebloggen, och bidrar gärna med några recept.
I Rasbo där jag bor anordnas varje augusti en kulturvecka, och sedan några år inrymmer den också ett kakkalas i Röda Korsets regi. Sist var det 110 olika sorters kakor!
Läs gärna mitt inlägg på min matblogg om vilken valångest det kan innebära!
https://kjerstismatochprat.blogspot.com/2011/02/kakkalas-hur-ska-jag-kunna-valja.html
Eftersom jag är glutenallergiker brukar jag bidra med glutenfria kakor – som dock passar alla. De här recepten är egenkomponerade, och brukar vinna gillande.
Bifogar recepten. Lycka till med planering, jubileum och kakkalas!
Mvh Kjersti Bylin Casteryd
Pingback: Rekordstort kyrkkaffe i Arvika | Kyrkkaffe