
Eftersom Libris är Sveriges stora C S Lewis-förlag — i år har vi gett ut en nyutgåva av Lidandets problem och en andaktsbok med Narnia-texter, Ett år med Aslan — firar vi honom lite extra här ibland. Vi har ett pris, C S Lewis-priset, som vi delar ut till ”ett författarskap eller en bok i C S Lewis anda”.
På lördag är det ”En dag med Aslan” i Örebro. Då blir det föreläsningar av flera C S Lewis-kännare, uppläsning ur Hästen och hans pojke av Theodor Lind, utdelning av C S Lewis-priset till årets pristagare Stefan Gustavsson och pristagarföreläsning. Och fika och mycket prat. Och Ett år med Aslan ingår i entréavgiften.
Att det här händer i advent, när det inte precis är någon brist på saker att göra, beror på att priset delas ut i anslutning till C S Lewis födelsedag, som är den 29 november.
(Och ja, vi skojade lite om att vi borde bjuda in till ”En dag med Lucy” den 13 december … Fast vad jag verkligen skulle vilja vara med på är ”En kväll med herr Tumnus”. Brasa, te, scones med riktigt smör, högläsning och artigt småprat, och utanför viner vinterstormen — låter det inte alldeles underbart?)
Min kollega Marita är nästan bäst av alla på att fira. Hon tog med sig ett av våra nya fina C S Lewis-bokstöd hem, diskade det noga och gjorde pepparkakor. Villkoret för att jag ska få visa dem här är att jag samtidigt bjuder på receptet till världens bästa pepparkaksdeg. Så varsågoda!

Världens bästa pepparkaksdeg (enligt Marita)
en ganska stor sats
250 g smör
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
1 msk kardemumma (mald)
1 msk kryddnejlikor (malda)
1 tsk ingefära (mald)
2 dl vatten
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl + lite till utbakning
Lägg smöret i en kastrull, häll i sirapen och smält under omrörning.
Mät upp sockret i en bunke tillsammans med alla kryddor. Slå över smörblandningen och rör om väl. Häll i vattnet och rör om igen. Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
Rör ner bikarbonatet i mjölet och rör om noga. Blanda detta med kryddsmeten till en ganska lös deg (den sväller sedan). Arbeta ihop degen för hand eller med assistent. Låt den vila svalt i ett eller två dygn.
Baka!
Pingback: Kyrkkaffebloggen julstökar | Kyrkkaffe