Äppelcurry

Äppelcurry (foto: Magnus Aronson).

Vad i hela världen ska man göra med alla äpplen?

Förra året hörde jag att lokaltidningar på en del håll har en äppelspalt efter sommarlovet: alla som har överskott på äpplen i sina trädgårdar får annonsera gratis, och folk som inte har trädgård kan komma och plocka eller hämta. Bra va?

Min kollega Marita ställer en korg vid sitt staket så att alla som går förbi kan ta.

Om manvill använda fler äpplen själv får man tänka bortom pajerna och äppelmoset. Äppelcurry är lyxmat! Och enkelt att laga till många. Gör såhär:

Börja med att fräsa själva currykryddan i olja och tillsätt sedan grönsaker, mycket bönor (gärna kikärter) och kött efter tillagningstid – hårda och råa först, redan tillagade allra sist. Hackad gul lök är alltid bra att använda, skivade eller hackade morötter också.

Tärna ett halvt eller ett helt äpple per person (ta bara bort kärnhuset, skalet kan vara kvar) och rör i mot slutet.

Potatis passar bra i curry även om man serverar ris till (skär den i tärningar och betrakta den som en grönsak bland alla andra). Färska kryddor som håller på att börja sloka kan man klippa över det hela till sist. Behövs det något mer, så hämta en påse gröna ärter i frysen.

Vill man kan göra det hela mer som en sås genom att röra ner vatten, mjölk, matlagningsgrädde, crème fraîche eller någon mjölkersättning tills det är lagom såsigt.

Även om det inte är särskilt renlärigt kan man faktiskt röra ner redan kokt ris i curryn före serveringen.

Man kan förstås också förvandla curryn med det iblandade riset — eller pasta, ännu mer orenlärigt — till en soppa.

Servera med kall tjock yoghurt, gärna smaksatt, och en klyfta lime eller citron.

Och något helt annat fast lite besläktat: Maja på Husmorsskolan har lottat ut tre exemplar av Fester med rester. Idag presenterar hon vinnarna. Många av de tävlande har bjudit på bra resttips, så läs dem! Maja själv bjuder också på ett av sina bästa restrecept.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *