Auktionstider

I slutet av november och början av december har många församlingar och syföreningar sina basarer och auktioner. Det är ett helt otroligt arbete som görs helt oavlönat över hela landet. Ett par exempel: i lördags fick Solrosorna och deras medhjälpare i S:ta Eugenia församling i Stockholm in 94 000 kronor på sin basar, pengar som kommer att användas i församlingsarbetet, och i småländska Slätthög där det bor 500 personer i en till ytan väldigt stor församling resulterade auktionen i 28 000 kronor som kommer att delas upp mellan syföreningens favoritändamål (en inte helt okvalificerad gissning är att Abrigo Rainha Silvia i Rio de Janeiro kommer att få en del).

Kyrkkaffebloggen gratulerar, hurrar, bjuder på ett succérecept ur Kärlek, nål och tråd och tar gärna emot auktionsrapporter från andra håll!

***

Stenkullakakor (foto: Magnus Aronson)

Stenkullakakor
Stenkullakakorna bakas i småländska Tolg. Elsa Hoffberg är en av experterna. Det finns säkert lika många recept som personer som bakar dem …
Jag har halverat det recept jag fick. Bittermandeln kan man utesluta.
Det finns ett särskilt mått till kakorna, en blomma med hål i mitten, men det går bra att använda ett vanligt pepparkaksmått och göra hål i mitten med en fingerborg.
Susanne, Växjö

ca 55 kakor
Ugn: 175º, 10–15 minuter

500 g smör
250 g socker
1 äggula
750 g vetemjöl
50 g mandel
3 bittermandlar

1–2 äggvitor
malen mandel

Skålla, skala och mal mandeln. Hacka samman degen. Låt den vila kallt en stund. Kavla ut degen till tre millimeters tjocklek. Ta ut kakorna med måttet och lägg på plåt. Vispa äggvitan till hårt skum. Lägg en klick äggvita över hålet i mitten av kakorna, ungefär en tesked. Strö lite mandel över äggvitan. Grädda kakorna mitt i ugnen, 175 grader varm, i 10–15 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.