Frans Johans kaka

Den här enkla kakan åt vi i solen på eftermiddagen den första dagen i maj, min farfarsfar Frans Johans födelsedag!

Frans Johan var skomakare i Kosta, och när Kosta blåsorkester gick sin förstamajmarsch på Stora vägen stannade de alltid vid hans grind och spelade för honom.

Frans Johans fru Elisabeth hade höns (och under en period ett får som hette Ullman!), men jag tror att hon skulle ha tyckt om att ha ett recept utan ägg redo ifall hon skulle behöva baka en dag när det inte fanns några.

en normalstor springform full
Ugn: 175–200º, ca 30 minuter

1 dl havregryn
2½ dl vetemjöl
1½ dl socker (jag använde Dansukkers Fairtrade-märkta rörsocker)
1½ tsk bakpulver (det finns ekologiskt nu, hurra!)
2 tsk mald kardemumma
150 g smör
1½ dl filmjölk (jag använde Hjordnäras A-fil)

1–2 dl frysta eller färska hallon

Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

Skär smöret i så små bitar som du orkar, lägg dem i bunken och mosa dem med en gaffel mot bunkens kant tillsammans med mjölblandningen. Det ska bli ungefär som en smuldeg. (Jag nöp lite med fingrarna också.)

Tillsätt sedan filmjölken och rör tills allt blandat sig. Smeten blir en lös och kladdig deg, alltså inte rinnig som en sockerkakssmet.

Häll smeten i en smord och bröad tryck ut den jämnt så gott det går med en slickepott.

Fördela hallonen ovanpå.

Grädda kakan på ugnens nedersta fals i 175–200 graders värme i ungefär en halvtimme.

Tårtspade behövs till serveringen, för kakan är tung och smular lite. Servera kakan varm, ljummen eller avsvalnad med vispgrädde eller vaniljglass.