Antjes oknådade dinkelbröd

Ett oknådat dinkelbröd som precis har kommit ut ur ugnen. Foto: Antje Bernhardt

Antje, som jag spelade med när hon var kyrkomusiker i Lindesberg för ganska många år sedan, skrev om sitt senaste brödbak på Facebook i helgen, och jag bad om lov att publicera hennes tankar och hennes recept här. Tack, Antje, och varsågoda, alla!

Jag bakar bröd. Det är ett ”No-knead bread” (en bröddeg som inte behöver knådas — Annas anm). Man blandar ihop ingredienserna, låter brödet vila över natten, viker degen några gånger, låter den vila igen och bakar brödet. Enkelt — det enda som krävs är tålamod.

Jag kom att tänka på den här bibeltexten:

”Himmelriket är som en surdeg som en kvinna arbetar in i tre mått mjöl; till slut blir alltsammans syrat.”

Ofta tänker man på den stora mängden mjöl och arbetet att knåda alltsammans, ansträngningen, prestationen. Men tänk om kvinnan gjorde som jag? Bara blandade ingredienserna och lät det ha sin gång? Tänk om himmelriket är som en surdeg som bara behöver ha sin gång, inget knådande behövs. Enkelt — det enda som behövs är tålamod.

Foto: Antje Bernhardt

Här är Antjes recept:

Det är en halv liter vatten, en tesked jäst, lite salt, lite socker, 650 gram mjöl av önskat sort (jag använde vete och dinkel till lika delar). Blanda, låt degen vila över natten eller i minst 12 timmar. Vik den några gånger, forma den till ett bröd, lägg det i en gryta och låt det vila i två timmar. Grädda det i 250 graders ugnsvärme med lock i en halvtimme, därefter utan lock i 225 grader i 15–20 minuter. Låt det svalna och skär upp det.