Vårgodis: ekollon av marsipan och choklad

Det här vårgodiset har min mamma alltid sett till så att några barn i hennes närhet har gjort — eller också har hon gjort det själv — så länge jag kan minnas.

Såhär gör man:

Utgångspunkten är mandelmassa — som man snabbt kan göra själv, och då har man också alla möjligheter att göra den av KRAV-märkta mandlar. Jag tycker inte att man behöver skålla och skala mandlarna först, men om man gör det får man ju en vitare mandelmassa.

Om man har köpt mandelmassa kan man riva den på rivjärn.

Sedan blandar man den med några droppar grön karamellfärg och en liten utspädnings- och smidighetsdeg av smör, mjölk (eller vatten) och vetemjöl. Till exempel såhär.

Man häller upp strösocker, ett par centimeter djupt, i en stor djup tallrik (eller flera). Så rullar man all mandelmassan till små ägg (eller, som min mammas barnbarn gjorde igår, bollar).

Man smälter mörk choklad (nu finns det ju många Fairtrade-sorter i nästan alla matbutiker) över vattenbad eller i mikrovågsugn, doppar äggens rundare ända till ungefär en tredjedel och ställer dem att stelna i sockret. Då fastnar det ett tunt laget socker i chokladen, och det får dem att glittra.

När alla är klara kan man ställa dem i kylskåpet en stund och sedan plocka över dem i en burk.

De är både vackra och goda tycker jag — kombinationen av mandelmassa och mörk choklad och lite knaster av sockret är något alldeles speciellt. Nu råkar det ju dessutom vara så väldigt nostalgiskt för mig, men jag tror inte att bristen på särskilda minnen av just min mamma behöver vara något hinder för någon annan.

Prova!