Skiss till Formelkofta — vill du prova?

Emily i Formelkoftan. Foto: Magnus Aronson

Den stickfråga som jag har fått absolut flest gånger är den om beskrivningen till Femtimmarskoftan finns i fler storlekar.

Det gör den såklart inte — uppskattningen fem timmar gäller ju ett visst antal maskor och varv — men jag är jätteglad att modellen är så populär. Den beskrivning som jag skrev är baserad på flera olika amerikanska: The Weekend Sweater, The Five Hour Baby Boy Sweater, The Five Hour Baby Sweater (som ser lite annorlunda ut) …

Jag har experimenterat med originalstorleken och gjort om den till olika modeller: Femtimmarskoftan med knappar, Femtimmarsollen, Femtimmarsollen med knapp, Treochenhalvtimmesvästen, Treochenhalvtimmesvästen med knappar, Treochenhalvtimmesslipovern, Treochenhalvtimmesslipovern med knapp, Femtimmarskoftan med bubbelränder, Blixterbodakoftan, Änglavästen

Efter flera års till-och-från-tankearbete och flera misslyckade försök i verkligheten kom jag för två år sedan på hur jag kunde göra. Det blev Femtimmarskoftan med knappar jag satsade på att förstora eftersom den känns mer användbar än originalet för större barn. Sedan dess har Salome använt den här Raggi-koftan. Men inte förrän häromdagen blev det av att jag skrev en beskrivning.

Det är en formelbeskrivning där man börjar med ett maskantal som blir en lagom halsringning i det garn och med de stickor man har valt till den mottagare man har, och sedan använder man den siffran och en ”öka-jämnt-generator” (till exempel den här) för att komma igång. För att mäta så att allt blir rätt använder man en långärmad T-shirt som passar mottagaren.

Vill du provsticka formelbeskrivningen? Skriv i kommentarfältet så skickar jag den!