Pi-dagen

I tisdags, den 14:e mars, firade vi Pi-dagen på den folkhögskola där jag arbetar.

Eftersom jag är väldigt mycket för att fira det mesta som går att fira bestämde jag mig för att baka ett par runda kakor så att vi skulle kunna mäta diameter och räkna ut radie, omkrets, yta och volym.

Pi-kaka i bakgrunden, hallon och blåbär som tillbehör i förgrunden. Foto: Rosi Hageberg

Och när man har en så tydlig symbol som ett Pi-tecken kan man ju inte låta bli att pudra den med florsocker, eller hur?

Min kollega Helena bakade också två runda kakor, och så skaffade vi en som var gluten- och mjölkfri, och våra veganer fick Oatly-glass och bär, för jag insåg för sent att den gluten- och mjölkfria kakan innehöll ägg …

Det var det vanliga receptet vi använde. Det är alltså väldigt svårt att göra just den här kakan äggfri eller vegansk, men titta på veganska recept i kategorilistan här till höger så kan du hitta minst ett recept om du behöver ett!

Pi-tecknet gör man med en pappersmall, lite florsocker och en tesil eller teklämma. Foto: Rosi Hageberg

Kladdkaka den 14:e mars

en springform full (16 bitar)

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter

150 g smör (mjölkfritt margarin om kakan ska bli mjölkfri, laktosfritt smör om den ska bli laktosfri)
2½ dl socker
1 dl havregryn (”rent havre” om kakan ska bli glutenfri)
2 ägg
1½ dl vetemjöl (glutenfri mjölmix, fin eller grov, om kakan ska bli glutenfri)
3/4 dl kakao
1½ tsk vaniljsocker

ovanpå:

florsocker

Smält smöret i en gryta och rör ner socker, havregryn och ägg. Sikta till sist ner mjöl, kakao och vaniljsocker.

Häll smeten i en smord och bröad 1½-liters springform (bröa med glutenfritt ströbröd, kokosflingor eller kakao om kakan ska bli glutenfri) och grädda kakan i 175 grader i ungefär 20 minuter — den får gärna vara lite ”kladdkakeseg” när den kommer ut.

Skär den i 16 jämna bitar om den ska serveras utan redskap. Se i så fall också till att den har lossnat från springformens botten.

Klipp ut ett Pi-tecken (eller en symbol som passar den dag när du bakar) ur ett papper, lägg mallen på kakan och pudra över florsocker med teklämma eller tesil.

Om du bakar till Pi-dagen: ta med linjal, måttband och miniräknare för att kunna mäta och räkna ut alla möjliga saker innan gästerna får smaka!

Här kan man läsa Wikipedia-författarnas spridda skurar av information (och propaganda) om firandet av Pi-dagen på olika håll i världen.