Mössor mot hypotermi

Det har börjat komma paket till Marita Hasselberg, sjuksköterskan som ska till Nkinga och har bett om hjälp med mössor till de för tidigt födda barnen där!

En dags paketöppning. Foto: Marita Hasselberg

Häromdagen skickade Marita en bild till mig när hon hade öppnat den dagens fem paket. Är det någon av er som känner igen något av innehållet? Det är både sydda och stickade mössor och kanske någon virkad också.

Flera har frågat om Marita ska åka fler gånger och kan ta med sig fler mössor då.

Marita är en av Skandinaviska Läkarbankens volontärer, och de har sina vanliga tjänster i Sverige, Norge och Danmark (några finns i Finland också), och de flesta åker ut en gång om året eller mer sällan — de tar sex veckor av semester och ofta också övertid för att kunna göra sin insats.

Så jag tycker inte att man ska vänta på just Maritas nästa resa — men man kan absolut fråga om någon mer volontär har möjlighet att checka in en extra väska och ta med den till ett sjukhus där personalen vill ha mössor till barnen. Erikshjälpen/Human Bridge och flera andra organisationer tar också emot spädbarnsmössor och andra kläder hela tiden och ser till att de kommer till platser där de behövs.

Så länge som man stickar mjuka, lättskötta spädbarnskläder med bra passform kommer det nog alltid att finnas sjukhuspersonal som gärna tar emot dem. Det gäller bara att hitta bra färdvägar för kläderna!

Fortsätt sticka! (Detta är också en hälsning till min mamma, som är född i Tanzania och som just har börjat sticka en mössa som Marita ska få ta med sig! Kram till dig, kära Karin!)