Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Översvämningar i Malawi

Bild lånad från Facebooksidan Official Malawi Government Online.
Foto: Steve Chirombo, Malawi News Agency (Mana) Photojournalist

Såhär såg det ut i stora delar av Malawi förra veckan.

Så jag publicerar Magdalenas rop på hjälp — en möjlighet att vara med och snabbt se till att familjer som har förlorat sina hem åtminstone inte behöver vara alldeles utan mat!

Hej alla ni som tidigare stöttat vid kris i Malawi!

Med anledning av de extrema regnen som lett till enorma översvämningar med 23 bekräftade döda, många skadade och tusentals hus och hem förstörda, så startar vi en nödinsamling.

Fokus är just nu på att få ut nödhjälp till de som är i mest akut behov.

Katastrofen kom under en period som normalt kallas ”hungry season”, så en redan fruktansvärt tuff period har nu blivit ännu värre. Vi har nu börjat koordineringsarbetet tillsammans med Röda Korsets kristeam och den lokala katastrofenheten, och vårt första mål är att hjälpa i området där Christina Beverin och hennes organisation Afrogarden verkar. Där har 600 hushåll blivit identifierade som nedsatta och i behov av hjälp så detta kommer vara vårt fokus. Vi kommer också att se om vi kan få hjälp från lokalt håll, återkommer, med donationer men också hjälp med logistiken för att se till att en utdelning går säkert till (fattigdom och desperation kan ibland skapa problem). Vi ska se till att de mest nödställda får hjälp först men också se om vi kan utöka antalet hushåll som vi kan nå ut till. Vår mål är att nå ut innan nästa vecka är slut! Be och håll tummarna för att allt faller på plats så att vi får ut hjälpen snabbt!

För att göra det överskådligt för er som ger gör vi det i form av ”paket” denna gång också. Ett paket är tänkt att gå till ett hushåll.

Ett paket kommer att innehålla ungefär:
25 kg majs (MK 5000) 
10 kg bönor/soja/torkad fisk (MK 8000)
Övrig mat (MK 3000)
Filt (MK 4000)
Tallrik och hink (MK 3000)
TOTALT: MK 23,000 vilket är ungefär 300 kr

Priserna ovan är ungefärliga med lite marginal, men det tillkommer också kostnad för transport för att få ut maten, och summan ska förhoppningsvis kunna täcka det.

Som tidigare utgår INGA löner eller andra omkostnader till någon, utan vi jobbar alla ideellt på plats. Det enda som tillkommer är transport då vi måste hyra en lastbil för att få ut maten samt eventuellt om vi måste betala vakter eller polis för att säkerställa att allt går lugnt till. Denna gång kommer vi att jobba med Christina Beverin och hennes organisation i Mphasa, ett område som är svårt påverkat.

I andra steget kommer vi att jobba med Jordan Dowbush i området där hans organisation i Chikwawa jobbar, men i nuläget går det inte att nå dit. Vi måste vänta på att vattnet sjunker undan — alternativt att vi kan samarbeta med en organisation som har tillgång till båt eller helikopter. Donationerna kommer INTE att gå till dessa organisationer i sig, utan vi använder organisationerna och deras kontaktnät för att identifiera utsatta samt för att själva utdelandet ska fungera.

Om du vill vara med och hjälpa så sätt in pengar på samma konto som förra gången:

Swedbank/Dalslands Sparbank
Clear 8234-7
Konto 3.507.679-3
Kontoinnehavare: Magdalena Andersson Paul 
Alternativt Swish: +265(0)996 511 659 – Magdalena Andersson Paul, samma konto.

Alternativt via swish till AfroGarden (Christina Beverin på nummer 1230 24 44 26. Märk din gåva med ”nödpaket”+ ditt namn.

Vid insättningen, kom ihåg att skriva DITT namn. Som förra gången så kommer jag lista alla givare samt summa för att ni ska kunna se hur mycket pengar som kommit in och att inget har försvunnit. Kontot används BARA för insamlingen och kontoutdrag kommer publiceras.

Stort tack för ert stöd!

Uppdatering följer regelbundet.

Hälsningar,

Magdalena

***

”Vem är Magdalena?”
Inför vår första utdelning var det mest familj o nära vänner som var med och skänkte pengar, men i takt med att antalet delningar nu ökar så är det många av er som läser detta som inte känner mig.

Jag är 35 år gammal och född och uppvuxen i Ånimskog i Dalsland. Jag är utbildad nationalekonom med inriktning utvecklingsekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg. 2010/2011 gjorde jag praktik på en konsultfirma som jobbar med biståndsgranskning här i Malawi, och då träffade jag min make, David Paul, som är född och uppvuxen här. Sedan dess har jag pendlat mellan Sverige och Malawi, men numera är det mest Malawi som gäller. För tillfället är jag hemma med vår son som är 8 månader.

Denna insamling och utdelning är den tredje vi gör. 2015 var det också svåra översvämningar som sedan följdes av ett år av torka så 2016 gjorde vi tre utdelningar. En utanför Kasungu i norra Malawi och två i Chikwawa, det område som nu är översvämmat igen. Egentligen tror jag inte på ”hand-outs” utan jobbar mer för att folk ska kunna få jobb och försörja sig själva även i fattiga länder, men när vädergudarna slår till så är det svårt att stå och se på. Jag är uppfostrad att hjälpa där jag kan. I detta läge har jag kunskap och möjlighet att göra denna hjälp möjlig, och då vill jag jag vad jag kan. Om ni har några frågor eller funderingar så hör gärna av er. Tack igen för ditt stöd!