En butik med vita knutar

I slutet av juni tog min bror med mig till en butik som han just hade upptäckt — i en by några kilometer från Kalmar. Vita knutar heter den, och det är Ina Danielsson och hennes syster Helena som driver den. Byn heter Örntorp och är minst sagt idyllisk!

Butiken ligger i en lada som, precis som alla andra byggnader i Örntorp, har vita knutar och är målad med Falu rödfärg. De färgerna får mig genast att känna mig hemma — jag är nämligen delvis uppväxt i ett hus som under en period var huset på Falu rödfärg-burkarna! Ni förstår!

Vi ringde på. Mer än en gång, är jag rädd, för vi hade både en fyraåring och en sexåring med oss, och ringklockan som hängde i hänglåset såg så intressant ut.

Medan vi väntade planerade vi för glassinköpet. Enbart KRAV-märkta glassar, och ett märke som jag inte hade stött på förut. Verkar några av sorterna extremt billiga? Det skulle visa sig att Ina och Helena hade satt ner priset därför att de hade upptäckt att en del hade blivit isiga. Eller, som fyraåringen sa, att det var lite snö på dem.

Ina och Helena säljer tvålar, hudkrämer, schampo, diskmedel och tvättmedel av lite ovanliga märken, alla ekologiska, alla småskaligt tillverkade. Vid det här tvålstället kan man stanna en bra stund och bara dofta! Det gjorde vi i alla fall. Det blev en tvål till min brors svärmor, en till sexåringen och tre till min mamma.

Fina och ekonomiska tvålkoppar, eller kanske borde man kalla dem tvålställ, finns också. (Efter ett par sommarveckor utan vet jag igen att en tvålkopp kan förlänga tvålens livslängd avsevärt.)

Sådana här tvålflingor har jag bara läst om förut, aldrig provat. Borde jag?

I så fall vill jag införa fin diskborste också! Ni ser att det går att byta ut borsthuvudet på den — extra bra.

En del porslin fyller hyllorna till höger om dörren när man kommer in — jag tror att urvalet är vad amerikanska inredare skulle kalla ”carefully curated”, och ett fint koncept är att Ina och Helena har köpt upp restlager från några små tillverkare. På det viset kunde jag köpa en otroligt fin svenskdesignad tekanna för ungefär en femtedel av vad den hade kostat från början. Födelsedagspresent till min bror!

Så tittade vi en stund på vackra kort från ytterligare en av Inas och Helenas små leverantörer, och sexåringen valde ut fyra ljus (gissa om det blev ett lila) åt sig själv.

Ett par saker till ska jag visa en annan gång.

Den som är irriterad över att Kalmar är långt bort — och det är det ju för många i Sverige — kan känna sig lite tröstad av att Ina och Helena har en webbutik också.

Och min bror föreslog att vi provar att cykla nästa gång. Det blir nog extra bra!