Skosulor

Mina föräldrar bor i ett vitt hus med mörkblå knutar i Kosta. Det är drygt hundra år gammalt, och den här vintern har de fått arbeta hårt för att hålla sig varma där.

Den här helgen har jag varit där — och som vanligt tänkt mycket på min farfars föräldrar som bodde där för länge sedan.

Min farfars pappa var skomakare och hade sin verkstad och sin butik på övervåningen. Kunderna kom på trädgårdsgången, gick in genom verandadörren och tog den branta trappan upp till honom.

Nu finns det mesta av hans utrustning på hembygdsmuseet vid glasbruket, men hans butikshyllor är bokhyllor, och min pappa sitter i hans verkstad och arbetar (med helt andra saker).

Min mamma har sitt arbetsrum i ett rum på nedervåningen — det var kombinerat finrum och gesällsovrum förr. Två gesäller sov i utdragssoffan då. Nu har min mamma sin närradiostudio på ett bord bredvid den.

När jag kom på besök den här gången hade min mamma bakat ett slags knäckebröd som skulle passa i vilken lyxig ost- eller tebutik som helst. Så goda! Och visst ser de ut som skosulor?

I recept på knäckebröd som man bakar i vanlig ugn brukar det stå att man ska kavla ut rundlar. De här långsmala bröden tar vara på plåtens yta på ett mer effektivt sätt. Min mamma gjorde hela satsen, 24 bröd, på ungefär en timme!

Skosulor

24 långsmala bröd

ingen jäsning

Ugn: 250 grader, 4–5 minuter per plåt

25 g jäst

2 dl vatten (37 grader varmt)

½ dl matolja

3 dl kornmjöl

3 dl rågsikt

½ tsk salt

1 tsk spiskummin

Smula jästen i en bunke, rör ut den i det fingervarma vattnet, rör ner resten av ingredienserna och arbeta ihop det hela till en smidig deg.

Dela den i 24 bitar.

Forma varje bit till en avlång bulle, platta ut den, vänd den i mjöl och kavla den tunn med kruskavel.

Lägg ”remsorna” bredvid varandra på en plåt täckt med bakplåtspapper (så många remsor som får plats — de jäser inte nämnvärt under gräddningen) och grädda dem i 250 graders ugnsvärme i fyra–fem minuter. Lyft bort dem från plåten och rädda genast nästa sats. Låt dem svalna på galler, utan bakduk.

Skosulorna är goda med bara smör, som bröd till lagad mat, men de passar också fint tillsammans med ostar och marmelader.

Och så kan de vara en underbar och omtänksam present!