Koftan Toftanäs

Josef, två år och fyra månader, i Koftan Toftanäs.

Nu har jag bestämt mig för att publicera beskrivningen till Koftan Toftanäs!

Den blev liggande ett tag, mest därför att jag var osäker på om det är smart att dela med sig av en modell stickad i såpass ovanliga garner som de jag använde. Provstickarna använde sådant som de hade hemma och fick lite olika resultat, bland annat lite för långa och alldeles för avsmalnande ärmar — men nu har jag byggt in några kontrollpunkter och extratips i beskrivningen. Egentligen är jag jätteglad att det går att använda ekologiskt och småskaligt producerad svensk ull till barnkläder! Och Josef som använder koftan trivs så bra i den!

Koftan Toftanäs

Ibland säger någon som inte stickar: ”Vad mycket du stickar!” Det kan bero på olika saker. En del tycker, och det är inte bara en känsla jag har utan faktiskt något som jag får höra ibland, att stickning är slöseri med tid. En del låter lite avundsjuka och fortsätter ”det har jag inte tid med”. Och en del låter bara glada.

Stickar jag mycket? Nja. Jag stickar i stort sett aldrig hemma (jag tittar aldrig på TV heller). Men jag åker ofta till min farfar, och den bussresan tar ungefär en timme enkel väg. Ibland läser jag ombord på bussen, lite oftare stickar jag. Och eftersom jag stickar små plagg som inte kräver någon beskrivning går det fort.

Toftanäs är ändhållplatsen på den busslinje som jag åker med när jag ska till min farfar, och eftersom den här koftan är stickad ombord på bussarna fick den heta så. Den är inspirerad av Lilla tuffing-koftan och av Inga-Lills krag- och halvvantelösa tröjvarianter av den modellen, och så har jag lagt till en finess som någon visade i en stickgrupp på Facebook för ett tag sedan: knapphålskanten har samma färg hela vägen trots att koftan är randig. Anna som har webbplatsen Billigt garn gav mig en ledtråd till lösningen för länge sedan när hon skrev att två olikfärgade garner ska gå i armkrok. Den liknelsen fungerade direkt i mitt huvud! Den kan vara mycket användbar när man stickar restgarnskoftor – man ser bara till att ha en liten boll av det första garnet kvar när man byter första gången. Jag tycker om att göra två tvåvarvsränder innan jag går över helt till nästa färg. Det ser liksom lite mer planerat ut på det viset, tycker jag.

Mest inspirerad är jag nog av fyra intervjuer som jag har gjort till den här bloggen: en med Kristina som har garnbutiken Umbra och som tycker att man ska använda miljövänligt ullgarn till barnkläder, en med Stina som säljer garn från egna får (det är från henne jag har köpt garnet till den här koftan), en med Gunilla som har många olika sorters ulldjur på sin gård i Vintrosa och som också berättade mycket om varför man ska använda ull, och en med Mats som har spinneri på Karlsbergsgården i Skåne och tar emot ull från små gårdar.

Koftan Toftanäs är stickad i tvåtrådig finull och i tvåtrådig Gotlandsull från Stina, båda obehandlade. Det vita tycker jag är mjukt, det grå kanske lite stickigare och faktiskt också lite tunnare. Men de barn som har provat den, och Josef som använder den nu, verkar trivas finfint i den!

Modellen bygger på Två trådändars-idén, och har man ett tillräckligt stort nystan klarar man hela tröjan med bara två trådar att fästa efteråt. Till mitt fina ullgarn från Stina har jag använt stickor nummer fyra, och har man inte det garnet så kan man prova med något annat som passar den stickgrovleken, till exempel Järbos garn Big Verona.

Den som vill att resårpartierna ska dra ihop sig lite mer kan sticka dem på stickor som är ett halvt eller ett nummer mindre.

Storlek? Josef som visar den på bilderna är två år och fyra månader.

Garn: Stinas tvåtrådiga finullsgarn och Stinas tvåtrådiga Gotlandsullgarn (eller motsvarande), en härva av vardera

Stickor: 4, en rundsticka med mjuk kabel (plus stickor nummer 3 eller 3½ av valfritt slag om du vill sticka resårpartierna på tunnare stickor)

Dessutom: en virknål till ärm-”sömmarna”, nål att fästa trådar med, sex knappar, sytråd och synål

Resår: sticka 2 rm, 2 am

Lägg upp 88 m på stickor nummer 4 eller nummer 3½ eller 3 (detta är kragens övre kant).

Varv 1–4: 5 rm, resår på 78 m, 5 rm.

Varv 4 (med första halvan av första knapphålet): 5 rm, resår på 78 m, 1 rm, maska av 2 m, 2 rm.

Varv 5 (med andra halvan av knapphålet): 2 rm, 2 omslag, 1 rm, resår på 78 m, 5 rm. Varv 6–8: som v 1.

Nu är kragen klar, och det är dags att börja på oket.

Om du har stickat kragen på stickor nummer 3 kan du byta till nummer 4 i och med det här varvet.

Alla ökningar är gjorda med vridna omslag (omsl, kallas i en del sammanhang halvslag), men öka gärna på något annat sätt som du tycker blir bra, till exempel med Tant Koftas nästan osynliga ökningar (en lutar åt vänster, den andra åt höger).

Varje ökningsvarv resulterar i 8 nya m.

Knapphålen hamnar bra med ett mellanrum på 16 v, tycker jag.

Varv 9 (första ökningsvarvet): 15 rm (detta blir första framstycket), 1 omsl, 1 rm (första raglanmaskan), 1 omsl, 16 rm (detta blir första ärmen), 1 omsl, 1 rm (andra raglanmaskan), 1 omsl, 22 rm (ryggstycket), 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 16 rm (andra ärmen), 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 15 rm (andra framstycket).

Varv 10: 5 rm, am tills 5 m återstår, 5 rm. Varv 11: *rm fram till raglanmaskan, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl*, upprepa detta tre gånger, rm tills 5 m återstår, 5 rm.

Upprepa varv 10 och 11 tills oket är tillräckligt långt – jag tyckte att det blev bra att avsluta oket på varv 36.

Glöm inte att göra knapphål med jämna mellanrum!

Nu är oket klart, och det är dags att sticka koftans ärmar. När delningsvarvet är klart har du stickat från framkant till framkant på koftan och stickat först den ena ärmen och sedan den andra.

Delningsvarvet, stickas från rätsidan (början): sticka fram till första raglanm, 1 omslag, sticka raglanm r, 1 omslag, sticka fram till andra raglanm, 1 omslag.

Vänd och sticka slätstickning på den första ärmens m, mellan de två första raglanm (sticka inte själva raglanm) i 3 v. Detta är början på den första ärmen, och från och med nu görs inte fler ökningar. Vill du ha en kedja av större m i kanterna, så att det blir enkelt att virka ihop ärmen sedan, så sticka sista m på varje v a, vänd på stickningen och lyft den r som start på nästa v.

Ärmens varv 5 (från rätsidan): 1 r (eller lyft 1:a m), 2 tills, sedan r v ut.

Fortsätt i slätstickning.

Ärmens varv 9: r tills 3 m återstår, 2 tills r, sticka sista m (a om du vill lyfta den som start på nästa v).

Fortsätt i slätstickning.

Upprepa v 5 på v 13, 21 osv och varv 9 på v 17, 25 osv. Jag gjorde minskningar regelbundet hela vägen, men när du tycker att ärmen är lagom vid för handleden kan du sluta med minskningarna och fortsätta i slätstickning.

När ärmen är nästan lagom lång (för mig blev det 52 v räknat från delningsvarvet) är det dags för mudden. Sticka resår med 2 r, 2 a i 14 v (använd stickor nummer 3½ eller 3 om du vill).

Maska av i resår.

Spara sista m och sätt den på en virknål. Vik ärmen med rätsidan inåt och virka ”sömmen” med smygmaskor eller fasta maskor upp till delningen. Sätt m på höger sticka och ta bort virknålen.

Delningsvarvet (fortsättning): sticka 1 rm (raglanmaskan), gör 1 omsl, sticka ryggstyckets m, gör 1 omsl, sticka 1 m (raglanmaskan), gör 1 omsl, sticka andra ärmens m, gör 1 omsl och sticka sedan denna ärm likadant som den första.

När virkmaskan är satt på höger sticka, sticka 1 rm (raglanmaska), gör 1 omsl och sticka andra framstyckets m.

Nu sticker båda ärmarna ut.

Sticka nu slätstickning med rätstickade kanter fram och tillbaka över de m som återstår, framstycke-ryggstycke-framstycke.

Behöver du byta garn, så gör det medan du fortfarande har några meter kvar av det första garnet.

Sticka de första 5 m på v med det första garnet, byt garn och sticka klart ett v från rätsidan och sedan avigvarvet fram till de sista 5 m.

Lägg garnerna om varandra och sticka de yttersta 5 m med det första garnet.

Ränderna på den här koftan är gjorda med 2 v i garn 2, 2 v i garn 1 och sedan fortsättning i garn 2.

Gör knapphål med jämna mellanrum.

Fortsätt tills koftan är nästan lagom lång (84 v från uppläggningen upptill blev lagom för mig).

Byt till stickor nummer 3½ eller 3 om du vill (fortsätt annars med stickor nummer 4). Sticka kantmaskorna räta som tidigare och däremellan resår med 2 r, 2 a i 14 v.

Maska av med 5 r, sedan resår tills 5 m återstår, 5 r. Fäst trådändarna och sy i alla knappar.

Den som vill kan såklart sticka båda knappkanterna i det första garnet. Det gjorde inte jag, men det skulle ju bli finare. Då får man stå ut med att hålla reda på tre trådar, och det skulle jag inte rekommendera för stadsbusstickning. Om någon av er har ett bra trick, hör av dig!

Tack Josef för att du lekte och fikade så tålmodigt medan jag tog mina bilder!