Hurra för en fin recension

Bibliotekstjänsts lektör Staffan Wennerlund har skrivit ett fint omdöme om nyutgåvan av Kerstin Arthur-Nilsons ungdomsroman Snitslad bana, som jag arbetade med i höstas. Hoppas att den hamnar på många bibliotek nu, så att många får chansen att läsa den!

”Elisabet är sexton år och bor i ett samhälle på skånska Öresundskusten. Sommaren 1943 går mot sitt slut och hela klass 4:4 får ta upp potatis nu när alla män är inkallade. Kriget har bytt ansikte och hatet mot allt tyskt, som klasskamraten Brigitte med tyska föräldrar, tar sig mobbande uttryck. Elisabet bekymrar sig för orättvisor och svårigheter som det begynnande vuxenlivet ställer henne inför, men hon är samtidigt omtumlande förälskad i den tre år äldre Gösta. När många judiska flyktingar lyckas ta sig över sundet, erbjuder hennes far en judisk familj med en dotter i Elisabets ålder att dela deras enkla boende. Under den resterande hösten fram emot jul mognar hon och tar definitivt steget in i vuxenlivet. Snitslad bana är en reflekterande och läsvärd roman för unga. Tidsepoken den utspelas i kan tyckas ålderstigen, men mycket är igenkännbart och tidlöst. (…)

Personskildringarna är utomordentliga liksom de varierade miljöskildringarna. Boken (…) kräver viss läsvana, tålamod och förmåga att se bortom tidsepoken, men för de läsarna kan [den] vara mycket läsvärd och givande.”

***

 

Här är en artikel som jag skrev om Kerstin när hon just hade dött häromåret.