Kerstins 5000:e mössa

I förrgår la Kerstin i Hallstavik upp maskor till en mössa, stickade den, maskade av den — och satte igång med en ny.
Det var hennes 5000:e mössa.

Mössa nummer 4999 till höger, och till vänster nummer 5000 precis påbörjad.
Sedan hon började räkna för åtta år sedan har många av Hjälpstickans insamlingsplatser, flera flyktingförläggningar och några hjälporganisationer fått paket med mössor.
Det var helt enkelt dags för en intervju, och här kommer den!

Rekordstickerskan Kerstin i Hallstavik.
Kerstin, nu har du stickat 5000 mössor till olika hjälpprojekt. Minns du när du stickade den första? Hur kom det sig att du började räkna?
Jag börja sticka mössor för åtta år sedan, när jag fick cancer. Det bara blev så att jag räknade för jag skickade 20 var till dem som ville ha.Har du haft 5000 som mål, eller är det mer som en vägskylt?
Nej, det har inte varit ett mål. Det bara blev så!
Mössorna nummer 4993, 4994 och 4995.
Vart skickar du mössorna?
Till olika hjälpverksamheter. De som vill ha hör av sig till mig.Är alla likadana?
Ja, mönstret är lika för alla: 120 maskor, resårstickning med två räta och två aviga eller en rät och en avig i 20 centimeter, maska av och dra ihop upptill. Men det är olika garner, så storlekarna och färgerna blir ju olika.
Mössa nummer 5000.
Varifrån kommer allt garn? Har du några favoritgarner?
Det mesta får jag av snälla människor . Lite köper jag själv. Jag älskar Järbos Big Verona!Ungefär hur lång tid tar det dig att sticka en mössa?
Ungefär två timmar. Min dotter räknade ut en gång att jag hinner minst sju centimeter på en timme. Det brukar bli två om dagen, och ibland en på natten också när jag har värk och inte kan sova.
Mössa nummer 4998 blev klar till morgonkaffet.
Hur har du firat de 5000?
Inte på något särskilt sätt. Men Hemmets Journal har varit här och gjort ett reportage som kommer i nummer 20 nu i vår. Vart skickar du den 5000:e mössan?
Den ska jag nog behålla, haha!Vad ska du göra nu?
Jag fortsätter att sticka mössor så länge de finns människor som vill ha dem.Mössa 5001 är redan klar — jag ska bara fästa trådarna!
***
Kerstin brukar visa bilder av dagens mössor i ett par hjälpstickningsgrupper på Facebook. Såhär skrev en av de andra hjälpstickarna, Kikkan, häromdagen:
Varje gång du skriver ditt dagsaktuella skapar min hjärna bilder på de tusentals människor som bär dessa mössor. Tänk att ställla alla på en rad eller som en fotbollsuppställning. Så många värmda huvuden (människor) över världen … För varje person som slipper frysa gör mössan skillnad, och kanske undrar de vem du är när de får en handstickad mössa. Det hade blivit en spännande dokumentärfilm, Kerstin och mössorna.
Ni som vill gratulera Kerstin med nytt garn, hör av er, så förmedlar jag kontakt!