Franciskas mammas filt

Om ungefär en månad kommer min väninna Franciskas och hennes man Wojtans andra barn. Mormor Marianne är redan klar med första filten. Visst är den vacker?

Nu har jag fått beskrivningen i ett handskrivet brev — extra fint! Och med en ensam och enfärgad ruta som hjälp för den händelse något skulle vara svårt att förstå.
Såhär gör man en ruta:

Virka 6 lm och slut dem till en ring med 1 sm.
Varv 1: 3 lm (= första st), 15 st om ringen, slut varvet med 1 sm. Varvet består nu av 16 st.
Varv 2: 5 lm (= första st + 2 lm), 1 st med nedtag om båda maskbågarna, *2 lm, 1 st*, upprepa från * till * varvet ut, avsluta med 2 lm och slut varvet med 1 sm i den 3:e av de första lm. Varvet består av 16 st med 2 lm i varje mellanrum.
Varv 3: 3 lm (= första st), st med nedtag i bakre maskbågen varvet runt. Slut varvet med 1 sm. Varvet består av 48 st.
Varv 4: 7 lm, 1 st i förra varvets 3:e st med nedtag genom båda maskbågarna, * 3 lm, 1 st 3 "steg" bort från förra st*, upprepa från * till * varvet ut, slut varvet med 1 sm i den 3:e av de första lm. Varvet består av 16 st med 3 lm i varje mellanrum.
Varv 5: 5 lm (= 1 dst), 2 dst, 5 lm, 3 dst om lm-bågen, *3 lm, hoppa över 1 st, 1 fm över nästa st, 5 lm, 1 fm över nästa st, 3 lm, hoppa över 1 lm-båge, 3 dst, 5 lm, 3 dst om nästa lm-båge*, upprepa från * till *. Avsluta med 3 lm, 1 fm över nästa st, 5 lm, 1 fm över nästa st, 3 lm. Slut varvet med 1 sm i 5:e lm-bågen. Nu har rundeln blivit kvadratisk och har 4 hörngrupper med 6 dst.
Klipp av garnet och fäst trådarna.

Marianne skriver:
För 40 år sedan virkade jag sådana här rutor till ett sängöverkast i ljusvekegarn. Det höll inte i tvätten, men jag har använt andra garner med virknålar som passar till. Just nu håller jag på med rutor i raggsocksgarn från Järbo i olika färger — det blir en stark och varm filt!
Franciskas babyfilt är virkad i Järbos Elise som jag har stickat många tröjor i. Det mönstrar sig självt, och därför är det så roligt att arbeta med.
När man är klar med alla rutorna — i filten till Mariannes barnbarn är det 48 rutor — virkar man ihop dem såhär:
Lägg två rutor rätsida mot rätsida och ta ner i en hörnmaska på båda rutorna, virka 5 lm, ta ner i 3:e st, 5 lm, ta ner i mittbågens mittmaska, 5 lm, ta ner i 1:a st, 5 lm, ta ner i hörnmaskan.
Gör likadant på tvären, men gör nertag i hörnmaskorna på varsin sida om lm.
(Det här måste jag erkänna att jag inte riktigt ser framför mig — särskilt inte hur man fortsätter efter de första två rutorna … Ni som provar och får det att fungera, förklara det gärna för mig!) 
Såhär ser det i alla fall ut på avigsidan, som är så vacker att den skulle kunna vara en rätsida om jag får bestämma

Uddkanten runtom virkar man såhär:
5 lm (= 1 dst) om hörnbågen, 3 dst, 1 fm i 3:e st, *4 dst om mittbågen, 2 lm, 4 dst om samma båge, 1 fm i 1:a st, 4 dst om hörnbågen, 1 lm, 4 dst om nästa hörnbåge, 1 fm*, upprepa från * till * hela vägen runt. Avsluta med 4 dst om hörnbågen och 2 lm. Slut varvet med 1 sm. Klipp av garnet och fäst ändarna.
Sådär! Kan det bli lika fint som Mariannes månne?
***
(Jag vet inte varifrån den här rutan och den här hopfogningstekniken kommer, och det finns ju så jättemånga idéer som liknar varandra, men om någon av er som läser detta känner igen den och kan hjälpa mig att spåra en upphovskvinna eller upphovsman, säg till direkt! Om det går att hitta någon vill jag ju be om lov att publicera beskrivningen här, och om hon eller han inte vill att den ska finnas på en blogg så ska jag ta bort den.)