Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sukutakoftan

Av Posted on Inga taggar 0
De två första -- innan knäppning blev ordnad.

De två första — innan knäppning blev ordnad.

Dags för en ny beskrivning! Inte så revolutionerande för er som är vana vid Femtimmarskoftan och Gare de Lyon-västen, men användbar hoppas jag. Någon som vill prova?

Den här lilla koftan stickade jag i tre exemplar förra sommaren, inspirerad av sommaren dessförinnan när Kyrkkaffebloggen och Slättmissionens Hjälpande Hand samarbetade för första gången och samlade in spädbarnskläder till sjukhuset i Sukuta i Gambia. Av någon anledning som jag inte minns blev det aldrig av att jag skrev själva beskrivningen – men nu har jag skyndat mig för att ni ska få den innan Kyrkkaffebloggen upphör. Det är en allra enklaste sortens uppifrån-och-ner-kofta som har lånat starten från Sunnas superkofta (finns i Värma varandra) och fortsättningen från Femtimmarskoftan (finns här på bloggen och i Värma en liten). Den passar till nyfödda och kanske upp till tre månader skulle jag tro.

Att jag började sticka den berodde på att jag hade massor av pyttesmå nystan som verkade vara bomullsgarn och bomullsblandningar. De hade blivit över efter vårt stickcafé på Hemmets Journal i samband med att Sticka & skicka kom ut. Jag hade inte stickat så mycket i bomullsgarn men tänkte att det kan passa bra till de nyfödda i Gambia, att många färger kan vara extra roligt, att man får sticka slut på ett nystan i taget ibland (får man?) och att om man stickar med snäppet grövre stickor än vad som skulle ha stått på banderollen (om den hade funnits kvar – jag gissade) blir koftan mjukare och skönare för en liten.

De tre första koftorna stickade jag med stickor nummer 4.

Improvisationsränder: alla små nystan används till oket, ett stort till ärmar och nederdel.

Improvisationsränder: alla små nystan används till oket, ett stort till ärmar och nederdel.

Koftan börjar med halskanten som stickas i rätstickning. Resten stickas i slätstickning utom de fem första och fem sista maskorna som hela tiden stickas räta och utgör framkanterna. Ärmkanterna och nederkanterna är också rätstickade för enkelhetens skull.

Precis som på Femtimmarskoftan kan man maska av alla maskor utom den sista på ärmen, sätta maskan på en virknål och virka ihop ärmens kanter, sätta maskan på höger sticka, sticka ryggpartiets maskor och fortsätta med nästa ärm utan att klippa av garnet – och på det viset fogas framstyckena också ihop med bakstycket.

Storleken kan förändras med antalet startmaskor (en variant för en större storlek eller ett tunnare garn finns efter beskrivningen) och antalet ökningsvarv, och sedan är det ju bara att sticka ärmar och nederdel så långa som de behöver vara, så sticka gärna efter egna mått eller skaffa några långärmade spädbarnströjor i olika storlekar (på second hand?) att ha som mallar!

Om man inte stickar koftan randig av restgarner kan det vara fint att mönstra den lite genom att sticka ett av varven från avigsidan med räta maskor, på oket eller en bit ner eller båda delarna.

***

Lägg upp 55 m och sticka 6 v r. Detta är koftans halsringning.

Varv 7: 5 rm, am tills det är 5 m kvar, 5 rm. Nu är de jämna varven koftans rätsida. Varv 8: sticka 12 rm (första framstycket), 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 3 rm (första axelpartiet), 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 21 rm (bakstycket), 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 3 rm (andra axelpartiet), 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 12 rm (andra framstycket). Nu ska det vara 63 m på stickan. Varv 9 och alla ojämna varv som följer stickas aviga m utom de 5 första och 5 sista m som stickas räta. Vrid gärna omslagen så att det inte bildas några hål.

Varv 10: 13 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 23 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 13 rm. Nu ska det vara 71 m på stickan, och varje ökningsvarv resulterar i åtta nya m.

Halsringningen blir helt rak, men den är ganska vid och mjuk.

Halsringningen blir helt rak, men den är ganska vid och mjuk.

Varv 12: 14 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 7 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 25 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 7 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 14 rm. Varv 14: 15 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 9 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 27 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 9 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 15 rm. Fortsätt ökningarna tills varje axelparti innehåller 33 m räknat från första omslag till sista omslag på senaste ökningsvarvet. (Den ensamma maskan mellan två omslag räknas till framstycke eller bakstycke, inte till axlarna.) Sista v ska vara ett avigv.

Sticka ena framstyckets m och gör 1 omsl före ”avdelarmaskan”, gör 1 omsl, sticka första ärmens m, gör 1 omsl, vänd och sticka fram och tillbaka på ärmens m tills den är nästan lagom lång (på den lila-blå koftan är det ungefär 30 v, på den blårandiga ungefär 40.) Ena framstycket sitter alltså kvar på ena stickan, resten av koftan sitter orörd på andra stickan – det blir lite trångt, men det brukar gå bra!

Tips: sticka sista m på varje ärmv avig, vänd på stickningen och lyft den som om den skulle stickas rät, så blir det en bra kedja av kantmaskor att virka ihop sedan.

Från rätsidan, gör ett minskningsv: 5 r, 2 r tills, upprepa v ut.

Sticka sedan 7 v r och maska av på ett avigv. Spara sista m, sätt den på en virknål, vik ärmen dubbel med avigsidan ut och virka ihop den med smygmaskor.

Sätt m på högra stickan, sticka första m på ryggstycket, gör 1 omsl, sticka ryggstyckets m fram till sista, gör 1 omsl, sticka sista m.

Dags för andra ärmen – sticka den likadant som första.

Nu är det dags för avslutningen av det v som påbörjades före ärmstickningen: andra framstyckets m. Nu ska också framstycke, ryggstycke och framstycke sitta ihop igen.

Fortsätt med slätstickning (avigvarv börjar och slutar med 5 rm) tills koftan är nästan lagom lång. Avsluta den med 8 v r och maska av från avigsidan.

Virka knytsnoddar eller knappöglor.

***

En större storlek eller ett alternativ om du vill sticka med tunnare garn: börja med 68 m och sticka första ökningsvarvet såhär:

Varv 8: sticka 14 rm (första framstycket), 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 5 rm (första axelpartiet), 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 26 rm (bakstycket), 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 5 rm (andra axelpartiet), 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 14 rm (andra framstycket).

Precis som i den mindre storleken ger varje ökningsvarv åtta nya maskor.

Fortsätt enligt samma princip. I originalmönstret till koftan ska ärmen i den här större storleken ha totalt 51 maskor.

***

Vill du sticka knapphål? Börja på v 4 eller 5. Ett enkelt sätt är att maska av 3:e och 4:e m räknat från kanten och att göra 2 omsl på deras plats nästa v.