Sommarpaj

Squash passar bra i paj. Foto: Magnus Aronson
Squash passar bra i paj. Foto: Magnus Aronson

Det går förstås att laga allt möjligt gott med alla färska svenska grönsaker just nu …

… och varför inte en paj?

Den här gjorde jag. Inget märkvärdigt alls, bara fina råvaror som behövde gå åt (blomkålshuvudet höll på att bli lite mjukt) och milda smaker som blev extra goda tillsammans med fetaosten.

Möjligen blev den lite blek att titta på. Det hade man kunnat åtgärda genom att lägga blomkålen i botten och squashbitarna ovanpå kanske.

Och så hann vi äta upp den innan jag hade lyckats få fram kameran.

Men god blev den!

en paj som räcker som lunchhuvudrätt till kanske fyra personer
Ugn: 175 grader, 5–10 + ca 30 minuter

pajdeg:
75 g smör
2 msk matolja
1½ dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1–2 msk vatten

fyllning:
1 medelstor squash (kanske 30 cm lång) eller motsvarande mängd
lite smör eller olja att steka i
salt, peppar och provencalsk kryddblandning
½ medelstort blomkålshuvud eller ca 400–500 g blomkål
en grönsaksbuljongtärning eller motsvarande mängd pulver + vatten att koka i
½–1 förpackning fetaost
4 ägg
4 dl mjölk (eller en blandning av mjölk och grädde)
ca 1 msk vetemjöl
salt och peppar

Lägg smöret (som gärna får ha legat framme i några minuter — om det är kylskåpskallt, så skär det i sockerbitsstora bitar) i en matberedare tillsammans med pajdegens övriga ingredienser och kör till en deg — eller nyp ihop den för hand. Tryck ut den i en pajform och ställ den i kylskåpet.

Skär squashen i skivor och skär sedan varje skiva i fyra bitar. Stek dem i lite smör eller olja och krydda med salt, peppar och provencalsk kryddblandning.

Dela blomkålshuvudet i ganska små buketter och skär stammen, stambitar och gröna blad i småbitar. Koka en kort stund i grönsaksbuljong.

Förgrädda pajskalet i 175 grader varm ugn i fem–tio minuter.

Mosa fetaosten i en skål och vispa ihop den med ägg, mjölk, vetemjöl, salt och peppar.

Häll bort eventuell vätska från squashbitarna och fördela dem i pajskalet. Häll bort buljongen från blomkålen (spara den gärna och använd den som degvätska till matbröd!) och lägg blomkålsbitarna ovanpå squashbitarna.

Häll försiktigt äggstanningen över alltsammans och se till så att inte alla fetaostsmulor hamnar på samma ställe.

Grädda pajen tills äggstanningen har stannat — jag är lite osäker på tiden, men det kan kanske ha tagit en halvtimme eller lite mer.

Servera den tillsammans med ett fat färska grönsaker av andra sorter. Kanske små tomater och morotsstavar?

 

1 reaktion på ”Sommarpaj”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.