Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nu har de kommit!

Av Posted on Inga taggar 0
Här är de!

Här är de!

Tre nya receptböcker på en gång — och de blev klara som de skulle, och nu har de kommit från tryckeriet i Lettland! Hurra!

De blir nummer tio, elva och tolv i Lilla Kyrkkaffe-serien. Som från början bara skulle vara två — för allt är inte förutsägbart ens när det gäller något så påtagligt som böcker.

Först ska jag såklart berätta att det går att köpa eller beställa dem i vilken bokhandel som helst och i de stora internetboklådorna (Adlibris och Bokus till exempel). Och att de finns i Libris egen internetbokhandel, libris.se (här och här och här).

Sedan ska jag berätta att Else-Marie på Libris har packat paket och skrivit ut adressetiketter så att alla ni som har hjälpt till med recept och till exempel berättat om varför ni tycker om att baka i långpanna får era medverkandeexemplar så snabbt som det bara går. Ni får också en rabattkod så att ni kan köpa så många exemplar ni vill till medverkandepris. Hoppas att det blir bra!

Och så ska jag berätta något om varför de tre sista böckerna i serien blev just de här tre.

 

Massor att bjuda på.

Massor att bjuda på.

Julfika är något som har dykt upp med ojämna mellanrum på Libris i minst tio år, fast i lite olika skepnad. Minns jag inte fel så var det förläggaren Peter som började tala om sin dröm om en julbok ungefär samtidigt som Kyrkkaffe kom ut … Det har varit tal om en stor bok, om en matbok, om något mer antologiaktigt med klassiska berättelser, och nu blev det en fikabok. Inte så lätt att skapa julstämning i mars och april, och vi kunde inte göra arbetet tidigare, men fotograf-Magnus som alltid är en stjärna visade sig vara en julstjärna också!

Och så letade ju faktor-Ingrid upp sin ask med småfåglar och röda bär, och jag fotograferade dem i personalköket på Libris, och repro-Henrik hjälpte till med att putsa färger och friläggning, och formgivar-Maria strösslade här och var i boken, och så blev det den allra varmaste och vackraste sortens jul. Jul på kyrkkaffevis, förstås: stora satser, enkla recept, det mesta ganska snabbakat, så att också den som bakar kan pusta ut och sätta sig tillsammans med gästerna och så att alla kan vara med.

 

Tillsammans med Sackeus.

Tillsammans med Sackeus.

Glad i choklad är också något som har funnits som en idé ett bra tag — för ända sedan de första fair trade-märkta chokladsorterna och kakaoförpackningarna dök upp i Sverige har jag tyckt att det borde gå att komma på ett sätt att berätta om förutsättningarna för vår svenska vana att hela tiden äta och dricka choklad och baka med choklad och kakao.

Man kan kalla choklad för en jätteindustri. Eller också kan man tala om alla de människor som arbetar för att vi ska få något som är så gott.

I sann kyrkkaffeanda måste vi förstås konstatera att det andra alternativet är det intressanta och relevanta. Så Glad i choklad innehåller ganska mycket om kakaobönor och kakaoskörd och jäsning och kvalitetskontroll och fair trade-bonus — och så alla de favoritrecept som har kommit från olika håll. Sackeus står för bakgrundsmaterial och bilder från Sydamerika. Otroligt roligt att få förverkliga idén!

 

 

Fjärde långpanneboken -- mjuk pepparkaka med färskostglasyr och lingon på omslaget.

Fjärde långpanneboken — mjuk pepparkaka med färskostglasyr och lingon på omslaget.

Inte utan min långpanna är den fjärde långpanneboken i serien — också en oförutsägbar utveckling, men jag började med Långpannans lov, och sedan var det en bokklubbsredaktör som frågade om vi inte för hade recept på lunch- och middagsrätter att laga i långpanna också, så då gjorde vi Mat i långpanna, och sedan hade det kommit så många nya bakrecept att det var dags för Mer långpannans lovNu blir det inte fler, inte med mig som redaktör åtminstone, så jag hoppas att recepten i den nya är precis vad ni behöver! Det blev väldigt mycket av allting under fotograferingsdagarna, men inte en enda kant gick till spillo — vi hade särskilda kantlådor och packade rutorna till dagledigträff, personalfika, RIA Dorkas i Örebro, ett härbärge i Västerås och privata frysar.

Och nu ska jag passa på att tacka alla er som har skickat recept och annat, och Marita och Ulf och Lars och Mikael och Ingrid och Johan och Mia och Josefina och Daniel och Sara som har lånat ut kök och låtit mig och Magnus klättra omkring och fotografera, och våra fikande fotomodeller, och Sofia och Else-Marie och Jennifer och ni andra som har hjälpt till med själva bakandet, och alla er som har hejat på under arbetet på olika vis.

Lycka till med bakandet, alla kyrkkaffevänner! Och med bjudandet!

Lite Göran Sonnevi såhär som avslutning: ”I varje bit bröd/ jag tar i min mun/ finns alla människor/ hela jorden/ hela himlen/ och alla stjärnor.”