Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Något att må bra av

Av Posted on Inga taggar 0
Fika och prata! Bild lånad från Äldrekontakts webplats.

Fika och prata! Bild lånad från Äldrekontakts webplats.

Egentligen hoppas jag att alla redan har sett och läst det här reportaget i Dagens Nyheter — men det skadar väl inte att tipsa om det ändå?

En av dem som blir intervjuad är en kvinna i 30-årsåldern. Hon började för ett par år sedan fundera över hur det skulle bli att bli gammal — skulle hon bli ensam? Hennes egen mamma hade gått bort i cancer, och hon längtade efter något att engagera sig i, att vara till nytta för andra.

Den andra som blir intervjuad är en kvinna i 100-årsåldern (!). Hon klarar sig själv i sin lägenhet men har svårt att ta sig någon annanstans.

En organisation som heter Äldrekontakt har satt ihop dem, och nu hämtar den yngre den äldre i sin bil och kör henne till en fikaträff med fler äldre och yngre en gång i månaden.

Det här liknar många församlingars besöksverksamhet, diakonigrupper och dagledigträffar — men visst är det en poäng att så mycket sköts av frivilliga och på tider som passar frivilliga?

Bakom alltihop finns finansfamiljen Gyll. De hade kanske kunnat bygga ett lyxigt äldreboende för massor av pengar, men de startade en ideell organisation istället. Också en poäng tror jag!

Läs mer om Äldrekontakt på organisationens egen webplats.