Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mamma Karins pastalåda

Av Posted on Inga taggar 0

Nu är det väldigt många grönsaker som håller på att mogna samtidigt, och allt går inte att äta upp direkt … så här kommer ett tips från min klasskamrat (vi gick tillsammans i en klass med nio elever på Slätthögsskolan) och granne Eriks mamma Karin. Hon är bra på att odla och bra på att ta vara på allt!

***
Mamma Karins pastalåda

Morötter passar bra i pastalådan. Foto: Karin Olsson

Morötter passar bra i pastalådan. Foto: Karin Olsson

Den här rätten gör jag på måfå efter tillgång på grönsaker, så jag har lite svårt att ge mängder, men så här gör jag:
Först gör jag en stor gryta grönsaksröra, för den är bra att ha färdig i frysen. Häll lite olja i grytan, eller smält lite margarin, och börja med att fräsa skivad lök. Lägg sedan i till exempel grovt rivna morötter, purjolök, paprika, squash och vitkål efter tillgång. Krydda med salt eller kanske hellre örtsalt. Låt grönsakerna koka under lock i sitt eget spad i 10–15 minuter.
Röran går bra att använda direkt — eller att frysa in när den har svalnat.

Till pastalådan: ta till varje portion 2–3 dl färsk eller tinad grönsaksröra (beror på hur hungriga ni är) och 1–1½ dl torra snabbmakaroner. Blanda ihop och lägg i en ugnsfast form. Häll över en vanlig ostsås eller annan gratängsås (inte alltför tunn). Det brukar vara mycket vätska i grönsaksröran, och den räcker till makaronerna.

Grädda lådan i 200 graders ugnsvärme i ungefär en halvtimme.

Servera med korv eller köttbullar eller som en vegetarisk rätt.