Femtimmarskoftan med bubbelränder

Egentligen lite för mycket bubblor för min smak.
Egentligen lite för mycket bubblor för min smak.

Nu har jag experimenterat lite till och tittat på ”originalet” till Femtimmarskoftan, The Five Hour Sweater eller The Weekend Sweater. Den finns på flera ställen, och det är svårt att lista ut om det finns någon som verkligen kan göra anspråk på att äga modellen.

Jag trodde att den byggde på ett annat slags ökningar än den kofta som jag plockade ihop med hjälp av beskrivningar lite här och där, men det visade sig att det är samma ökningar och att det är varven mellan ökningarna som är annorlunda.

Jag stickade koftan i ett extremt internationellt sammanhang, och det var roligt och intressant att höra alla spontanreaktioner på hur den såg ut. En del tyckte att mönsterpartiet var otroligt gulligt, och de flesta nordbor och en skotska tyckte att det var ”lite för mycket”. Det tycker nog jag också egentligen. Men nu har jag provat, och jag har trixat och gjort om några saker som jag inte tyckte var så bra i den beskrivning som jag hade som utgångspunkt. Så varsågoda!

Vill man ha lite kul men inte få ett så väldigt mönstrat resultat kan man ju göra mönsterstickningen bara på varv 24 och 25, till exempel.

Koftan på bilden är stickad i ett akrylgarn från brittiska Cygnet (det vinröda) och ett restnystan av okänt ursprung (det vita) och med stickor nummer 5 som är ett helt snäpp grövre än vad som står på Cygnets banderoll. Den är lagom till ett barn på 0–2 månader skulle jag tro, och det gick åt mindre än ett hekto garn. Den som vill sticka till lite större barn kan titta på Femtimmarskoftan i andra storlekar.

Här ser man förhoppningsvis oket lite bättre.
Här ser man förhoppningsvis oket lite bättre.

***

Ökning: sticka en maska i bakre maskbågen och en i främre

Omslag: lägg till en maska genom att lägga en ögla om höger sticka (vridet omslag – i en tidigare beskrivning har jag kallat det en baklängesögla)

***

Lägg upp 33 m och sticka rätstickning i 4 v.

Varv 5: 3 rm, am tills det är 3 m kvar, 3 rm (såhär stickas alla am-varv som går från kant till kant).

Varv 6: 3 rm, *gör en ökning i nästa m, 1 rm*, upprepa från * till * fram till sista 4 m, gör en ökning och sticka 3 m vanligt. Nu är det 47 m på stickan.

Varv 7: som v 5.

Varv 8: 3 rm, sticka 2 m tills r tills 3 m återstår, 3 r.

Varv 9: 4 rm, 1 rm i tråden mellan m, 1 rm, 1 rm i tråden mellan m, fortsätt likadant fram till kantmaskorna som som stickas r. Nu ska det vara 47 m på stickan igen.

Varv 10: 3 rm, *gör en ökning i nästa m, 2 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 61 m på stickan.

Varv 11: som v 5.

Och så en bild till bara för att solen sken så generöst.
Och så en bild till bara för att solen sken så generöst.

Varv 12: som v 8.

Varv 13: som v 9. Nu ska det vara 61 m på stickan igen.

Varv 14: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 3 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 75 m på stickan.

Varv 15: som v 5.

Varv 16: som v 8.

Varv 17: som v 9. Nu ska det vara 75 m på stickan igen.

Varv 18: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 4 rm*, upprepa från * till * fram till sista 6 m, gör en ökning och sticka 5 m som vanligt.

Varv 19: som v 5.

Varv 20: som v 8.

Varv 21: som v 9.

Varv 22: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 5 rm*, upprepa till varvets slut.

Varv 23: som v 5.

Varv 24: som v 8.

Varv 25: som v 9.

Varv 26 (kan vara ett bra ställe att byta garn): dags att markera framstycken, ärmar och bakstycke. Fyra markörer behövs.

6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena framstycket, som nu ska vara 20 m.

1 rm, 1 omslag, 6 r, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den ena ärmen, som nu ska vara 23 m.

1 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 5 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 1 rm, sätt fast markör. Detta är ryggen, som nu ska vara 37 m.

1 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den andra ärmen, som nu ska vara 23 m.

1 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm. Detta är det andra framstycket.

Varv 27: som v 5.

Varv 28: rm. Gör en ökning i maskan före och efter alla markörer. Nu ska det vara 131 m totalt.

Varv 29: som v 5.

Varv 30: som v 28. Nu ska det vara 139 m totalt.

Varv 31: som v 5.

Sticka nu 22 rm, gör 2 omslag, sticka 27 rm (ärm), gör 2 omslag. Vänd och sticka slätstickning på de 31 m som nu utgör ärmen. (På ena sidan om denna ärm sitter ena framstycket kvar på stickan, på andra sidan sitter rygg, andra ärmen och andra framstycket. Det kan bli lite trångt ett tag, men det fungerar.)

Minska för handleden när ärmen är nästan lagom lång (ärmarna på bilden är 30 v): 5 rm, *2 tills, 5 rm*, upprepa från * till * v ut.

Sticka 6 v rm och maska av (rm från avigsidan) alla m utom den sista. Sätt den på en virknål, vik ärmen med avigsidan ut och virka ”ärmsömmen” hela vägen upp med smygmaskor. Sätt m på höger sticka.

Sticka bakstyckets m r, gör 2 omslag, sticka 27 rm (andra ärmen), gör 2 omslag. Vänd och sticka färdigt denna ärm likadant som den första.

Sticka andra framstyckets m r, vänd och sticka slätstickning över framstycke, rygg och bakstycke (med alla avigvarv som v 5) tills koftan är nästan lagom lång (på koftan på bilden är det 36 v). Avsluta med 8 v rm och maska av från avigsidan.

Sy några stygn ”under armarna” på koftan om du tycker att det behövs. Virka snoddar att ”knäppa” koftan med.

***

Knapphål?

Vill du sticka en kofta med knappar och knapphål? Lägg till 4 m vid uppläggningen och gör de rätstickade kanterna 5 m breda. Gör ett knapphål genom att maska av tredje och fjärde maskan på ett varv och sedan på nästa varv göra två omslag på samma plats.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.