Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ät en höna

Av Posted on Inga taggar 0
Här gör vi en bröddipp innan kryddorna vissnar. Foto: Magnus Aronson

Här gör vi en bröddipp innan kryddorna vissnar. Foto: Magnus Aronson

Det är både bra och hemskt varje gång det kommer nya stora rubriker om matsvinn — hemskt därför att innehållet alltid är att vi (eller människor i andra lämder i västvärlden) slänger alldeles för mycket mat, och samtidigt väldigt bra att det uppmärksammas, särskilt om det görs plats för ett eller flera förslag till lösningar. Eller hur?

Dagens Nyheter har uppmärksammat matsvinn på olika sätt de senaste veckorna:

* Louise Ungerth delade med sig av fyra tips för minskat matsvinn hemma. Hon är chef för konsument- och miljöfrågor på Konsumentföreningen Stockholm.

1. Ha max fem grader i kylskåpet. Då håller maten dubbelt så lång tid som vid normala åtta grader.

2. Ha en eller två restkvällar i veckan, kalla det buffé.

3. Ha alltid ägg hemma. Gör en omelett och släng i de där två överblivna oliverna eller den skrumpna paprikan.

4. Var inte fixerad vid bästföredatum. Lukta och titta på maten för att avgöra om den går att äta.

(Måste ju i detta sammanhang påminna om att i Fester med rester finns det mer än fyra tips! Ganska mycket mer!)

* Eskil Erlandsson och Livsmedelsverket ska arbeta mer för att minska matsvinnet, och läget just nu beskrivs såhär: ”Ungefär 30 procent av all mat som produceras i världen hamnar aldrig på matborden utan blir avfall. I Sverige uppgår det totala mat­avfallet till 1,2 miljoner ton, eller 127 kilo per person, per år. Av det är mer än hälften – drygt 68 kilo per person – matsvinn, enligt en rapport från Natur­vårdsverket.”

* Jordbruksverket har kartlagt nötsköttsproduktion från gård till slakt och meddelar att ungefär en tiondel av köttet går till spillo

* Värphöns brukar bara eldas upp när de har arbetat klart och slaktats — men nu finns det ett företag som köper dem och kokar buljong på dem. 35 000 KRAV-hönor blev buljong i juni.

***

Det händer saker alltså.

Och i Leeds i Storbritannien finns en restaurang med en visionär arbetsledare som lagar mat av enbart bortsorterade råvaror:

Inspirerande tycker jag!