Slättmissionens babytröja, alla varianter

Var med på andra delen av Sticka & skicka!
Var med på andra delen av Sticka & skicka!

Nu när vi arbetar för Slättmissionens Hjälpande Hand passar det ju perfekt att sticka Slättmissionens babytröja. Den är väldigt enkel, och när man har stickat en eller två och är bekant med principen och proportionerna kan man ändra storleken genom att ändra maskantal och varvantal. Olika garntjocklekar och stickor resulterar också i olika storlekar, förstås.

Eftersom det blev några olyckliga strykningar när Hemmets Journal publicerade beskrivningen tänkte jag att det är bäst att det blir väldigt tydligt här på Kyrkkaffebloggen. Så läs sakta och noga här och bestäm vilken variant som verkar mest lockande att börja med!

Slättmissionens babytröja stickad av Anita.
Slättmissionens babytröja, stickad av Anita.

Först originalet. Beskrivningen finns här, och tröjan på bilden har Anita i Falun (samma Anita som arbetar för AFFC i Manduar i Gambia — hon upptäckte modellen samtidigt som jag när vi hade stickcafé och boksläpp i Örebro en gång) stickat.

Originalmodellen är helt rak och har helt raka ärmar. Oket drar ihop sig lite eftersom det är stickat i resårstickning.

Slättmissionens babytröja, stickad av Linda i Malmö.
Slättmissionens babytröja, stickad av Linda i Malmö.

Sedan Lindas variant, med virkad kant runt halsöppningen och med avsmalnande ärmar. Dem gör Linda såhär:

Tycker du att ärmarna blir för bylsiga?

Originalmodellen har raka ärmar, men Linda som har stickat den trefärgade tröjan har provat att minska en maska i ytterkanten på båda sidor vart 4:e varv för att få en avsmalnande ärm. Det är lätt att hålla reda på den minskningen om man stickar tvåvarvsränder – varje gång man byter till den andra färgen minskar man också!

Virka runt halskanten

Om du vill göra halskanten lite stadigare kan du härma Linda och virka fasta maskor hela vägen runt.

Jennifers variant.
Jennifers variant.

Sedan Jennifers variant, som stickas på rundsticka. Resultatet blir ganska likt originalet, men tillvägagångssättet är helt annorlunda.

Jennifer i Västerås tog sig an Slättmissionens babytröja och rationaliserade den lite grann. Såhär blev hennes variant, stickad med rundsticka nummer 4 och i Big Verona-garn (siffrorna inom parentes resulterar i en lite större tröja):

Lägg upp 100 m. Sticka resår (1 r, 1 a) i 6 v. Övergå till slätstickning i 12–13 (15–16) cm. 

Dela upp maskorna: 50 m för framstycke och 50 m för bakstycke.

Framstycke: Sticka 4 (5) cm slätstickning över alla m och dela sedan upp framstycket i två halvor med 25 m i varje. Mitt fram där sprundet ska bli stickas de 3 yttersta alltid räta för kantens skull. Sticka varje sida om sprundet ca 8 (9) cm. Maska av.

Ryggstycke: Sticka slätstickning över samma 50 maskor tills ryggstycket är lika högt som framstycket. Maska av.

Sy ihop axlarna och lämna 20 m i halsen öppet (10 m på var sida om sprundet).

Ärmar: Plocka upp 50 (54) m i vardera ärmhålet (börja ”under armen”). Sticka 18–20 (22–24) cm, minska 10 (12) maskor, sticka resår i 10 v. Maska av.

Virka en kant med fasta maskor i halsringningen (men inte ner i sprundet) så håller axelsömmarna bättre.

Ullas variant, stickad "på bredden". Foto: Magnus Aronson
Ullas variant, stickad ”på bredden”. Foto: Magnus Aronson

Och så Ullas variant, den som är mest olik resten — och den som har ramlat bort helt ur Hemmets Journal, utom på bilden där den syns hur mycket som helst och är hur fin som helst … Såhär gjorde Ulla:

Vid okets början la hon upp maskor för ärmarna, först 8 i var sida och sedan 4, 4, 4, 4, 4 och 4 (totalt 32). Motsvarande minskningar sedan, och så plockade hon upp 30 m i vardera ärmslutet och stickade resår.

Hoppas att det blev väldigt tydligt och inte ännu mer förvirrat nu! Lycka till med stickandet — det är en jättefin liten tröja, som ni ser!

1 reaktion på ”Slättmissionens babytröja, alla varianter”

  1. Carol Thuresson

    Klart och tydligt Anna! Nu kommer nog många tröjor stickas i hela Sverige för värme i Rumänien och på andra håll.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.