Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nästan som wienerbröd

Av Posted on Inga taggar 0

Häromdagen kom det en fråga till förlaget: ”Är boken Påtår verkligen slutsåld? Hur ska jag då få tag på receptet till Hällestadsgårdens wienerbröd?”

Svaret är ja, den är slut. Och receptet finns numera i Mer långpannans lov, för det är ju ett långpannerecept. Det fick ett lite annorlunda namn när vi bakade det till fotograferingen, för jag kom på att wienerbröd är det ju inte riktigt, även om det är nära.

Fast det är så gott så nu bjuder jag på det här också. Varsågoda! Och tack Barbro!

***

Eftertraktade. Foto: Magnus Aronson

Hällestadgårdens vetebröd i långpanna

Här är ett recept på långpannevetebröd som är jättegott och festligt. Inte alls svårt att göra tycker jag. Det blir nästan som wienerbröd!

Jag har provat att förädla rutorna ytterligare genom att tillsätta saffran i degen och strö på riven mandelmassa i vaniljkrämen. Ska det vara onyttigt så ska det …

Barbro Johansson, Sonstorp

en långpanna full
Jäsning: 30 + 30 minuter
Ugn: 225º, 10–15 minuter

30 g jäst (jag är ganska säker på att vi tog 25 g, och det gick fint)
½ dl grädde
1 kkp mjölk (1½ dl)
2 ägg
175 g smör
1 l vetemjöl

smörkräm:
100 g smör
2 dl socker
8 droppar bittermandelolja

vaniljkräm:
4 dl mjölk
snabbmarsánpulver enligt instruktion på paketet

ovanpå:
florsocker eller florsocker + vatten

Elina snurrar degstrimlor med smörkräm emellan. Foto: Magnus Aronson

Gör först kallrörd vaniljkräm på fyra deciliter mjölk.

Blanda till degen ”som vanligt” (som en vanlig vetedeg alltså) och låt den jäsa i en halvtimme.

Dela den i två delar och kavla ut den ena delen på ett bakplåtspapper så att den täcker långpannans botten. Lyft över papperet med degen till  långpannan och tryck upp degen mot kanterna. Bred på vaniljkrämen.

Blanda ingredienserna till smörkrämen.

Kavla ut den andra degbiten så att den blir lika stor som den första. Bred ut smörkrämen på hälften av den. Vik den dubbel och klappa bort eventuella luftbubblor.

Nygräddat. Foto: Magnus Aronson

Skär den dubbelvikta degplattan i strimlor, ungefär en och en halv centimeter breda.
Snurra dem och lägg dem diagonalt över vaniljkrämen.

Låt brödet jäsa i en halvtimme och pensla det sedan med ägg. Grädda det i 225 graders ugnsvärme i 10–15 minuter.

Låt det kallna och skär det sedan i rutor. Sikta eventuellt över florsocker eller ringla över florsockerglasyr.