Transportabla tårtan

Transportabla tårtan (foto: Magnus Aronson)

Grädda fast glasyren på tårtan, så går det bra att frakta den! Lite miljöovänligt men praktiskt om man ska lämna den ifrån sig till församlingsköket är att baka den i en folieform. Ska man ge bort den i present kan man ju köpa en riktig form med löstagbar kant och låta den vara en del av presenten! Tårtan räcker till 8–10 bitar. Och naturligtvis går det fint att variera glasyren med mandel, valnötter eller blandade nötter.

en tårta
Ugn: 175°, ca 45 minuter

50 g smör
3 dl socker
3 ägg
1¾ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
2 msk kakao
½ dl mjölk
1 dl hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund kakform som rymmer en och en halv liter. Rör smör och hälften av sockret poröst. Skilj äggen, spara äggvitorna och rör ner äggulorna i smeten. Blanda vetemjöl med bakpulver, vaniljsocker och kakao och sikta ner detta under omrörning. Tillsätt till slut mjölken och blanda väl. Bred ut smeten i formen.

Mal nötterna. Vispa vitorna till hårt skum och rör ner resten av sockret samt de malda nötterna. Bred denna nötmarängsmet över chokladsmeten i formen och grädda tårtan i 175 graders ugnsvärme i ungefär trekvart.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.