Kyrkkaffefilm: Bron till Terabithia

Kanske en kyrkkaffefilm?

Det är inte så lätt att hitta en film som kan passa alla som dyker upp på ett kyrkkaffe eller deltar i en församlingsdag — och detta faktum är något att vara mycket, mycket glad över. Olika åldrar, referenser, smak och intressen är precis vad som behövs i en församling!

En film som borde kunna passa både skolbarn och pensionärer och dessutom ganska många däremellan är Bron till Terabithia (läs också här), som bygger på ALMA-prisbelönade författarinnan Katherine Patersons mest kända bok (läs om den här och här). Hon skrev berättelsen för många år sedan när en av hennes söner hade förlorat sin bästa vän i en olyckshändelse, och den har blivit amerikanska bibliotekariers favorit i ämnet sorg — men den rymmer också en underbar fantasivärld och många situationer som man kan vilja tala om efteråt.

Filmen gick faktiskt på bio i Sverige, men inte så länge. De stora butikskedjorna verkar ha köpt in stora mängder av DVD-utgåvan till sina tre-för-nittionio-korgar, för jag hittar den då och då och passar alltid på att köpa den till någon vän.

Katherine Paterson har själv skrivit ett slags studiehandledning till berättelsen — boken, inte filmen, men många av de frågor som väcks är ju desamma. Låt gärna åtminstone några av föräldrarna ta del av den i förväg så att samtalet kan komma igång lite enklare efter filmens slut!

Hur bär man sig åt för att visa film i ett sådant här sammanhang utan att vara olaglig? Här hittade jag en broschyr som kanske kan vara till hjälp för den som vill göra rätt för sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.