Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fredagsförebild XII: Björnligan i Lidköping

Veckans fredagsförebild är Majly Berg och hennes vänner i Björnligan, en grupp som stickar nallar åt barn som hamnar i ambulansen eller på akuten i Lidköping. Att ha något att hålla i och krama om kan göra all skillnad i världen när man är liten och det händer något otäckt och man är uppskrämd. Ett totalt konkret initiativ och en beundransvärd uthållighet — Björnligans medlemmar är en fantastisk förebild för alla oss andra!

Trogna bloggläsare minns att Majly också har stickat sin paradnalle, Magnus Gabriel, i tomteoverall. Honom kan man se här.

***

Björnligan (foto: privat)

På Östhaga servicehus i Lidköping träffas Björnligan varje fredag. De har handarbetat tillsammans i 20 år i Röda Korsets regi och alltid varit en grupp där syn- och hörselskadade känt sig hemma. För några år sedan började några medlemmar sticka nallar som ambulanspersonalen i Lidköping skulle kunna ge bort till små passagerare. Efter ett tag hörde personal från sjukhusets akutmottagning av sig och frågade om inte de också kunde få. År 2008 levererades 175 nallar till ambulansen och 50 till akuten!

– Och så stickar vi en del som vi säljer också, berättar Majly Berg som är gruppens äldsta medlem med sina 88 år (2009, red:s anm). Vinsten går till Synskadades förening.

Majly har designat nallen Magnus Gabriel och hälsar alla nallestickare att det bästa är att låta fantasin flöda!

(Nallen på bilden bor numera hos Esaias på Ekerö.)

Nallen Magnus Gabriel

Nallen Magnus Gabriel (foto: Daniel Bäckrud)

Ben: lägg upp 10 m och sticka rätstickning i 12 v för foten. Byt färg och sticka 16 v. Tag av garnet. Lägg upp till andra foten på den tomma stickan och sticka ett likadant ben till.

Sticka ihop benen och sticka ytterligare 12 v.

Liv: för ”tröjan”, sticka 34 v. Kragen: övergå till att sticka resår, 1 r 1 a, i 10 varv. Maska av.

Huvud: Plocka upp 20 m på första kragvarvets avigsida. Sticka huvudet i 60 v. Krage, baksida: byt till kraggarnet och sticka resår likadant som första kragen. Maska av.

Liv, baksida: Plocka upp 20 m på första kragvarvets baksida och sticka tills tröjans bakstycke är lika långt som framstycket. Byxor, baksida: byt färg och sticka 12 v. Ben: dela på arbetet och sticka färdigt först det ena benet och foten, sedan det andra.

Sy ögon och nos på huvudets framsida.

Sy ihop huvudet från avigsidan. Vänd det rätt och sy ihop kragen på sidorna.

Armar: plocka med tröjans färg upp 18 m, 9 på framsidans kant och 9 på baksidans. Sticka 14 varv. Byt till huvudets färg och sticka 10 v. Maska av.

Gör likadant på andra sidan.

Vänd nallen ut och in och sy ihop sidorna, utom insidan av benen. Vänd den rätt igen, stoppa den med vadd, trä en bit garn runt halsen, dra ihop lite och fäst. Sy ihop benens insidor.