Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fredagsförebild V: Några kökshjältar i Förresten-anda

Inspirerande bok.

Anna Lind Lewin, en av författarna till den väldigt hyllade köksinspirationsboken Fattiga riddare och andra kökshjältar, skrev om Förresten-uppropet på sin blogg igår och skickade också in ett av sina egna bästa recept, ett som bygger på det bröd man kanske annars var på väg att slänga eftersom det inte var sådär underbart färskt längre. Och det låter alldeles väldigt gott! Snart börjar provlagnings- och fotograferingsdagarna, och då ska det bli roligt att testa det.

En försmak av hennes sätt att arbeta med rester kan man hämta till exempel här — skorpor av julens överblivna godsaker, låter det inte fantastiskt?

Hanna skrev häromdagen: ”Jag använder en ugnsform väldigt mycket. Har jag kokt potatis lägger jag den i botten, fördelar överblivna kokta grönsaker och tillagat kött ovanpå och gratinerar med ost. Har jag inte potatis bottnar jag med pajdeg istället. Eller också gör jag soppa. Utan pajdeg då förstås.”

Och Karin skrev: ”Soppbröd! Det är en klassiker hos oss. Blir det grönsakssoppa över kör jag den i mixern och har den som degspad när jag bakar matbröd. Det blir alltid jättegott.”

Anna (en annan Anna än kokboksförfattaren) har skickat ett recept på bullåda. Bygger på antingen torra kanelsnäckor eller torra lussekatter, och sådana har man ju träffat på någon gång ibland. Mer än så avslöjar vi inte än — receptet kommer i boken!

Och Laura skriver: ”Riddare, det låter så romantiskt och skapar lite lyx i vardagslivet. Till och med om de är fattiga!”