Värmländska citronänglar

Citronänglar (foto: David Fryxelius)

Ett recept från Älgå kyrkliga arbetskrets i Värmland, där en kakfest med namnet ”Det stora kafferepet” har blivit ett succékoncept och gett gemenskapen i syföreningen ny energi, enligt vad Anna-Lena och Monica berättar. Undra på det med så vackra kakor!

40–60 änglar
Ugn: 200°, 6–8 minuter
Vila: en timme i kylskåp

5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
125 g smör
2½ dl socker
1 ägg

glasyr:
3 dl florsocker
2 msk pressad citron

silverkulor

Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål. Kör smör och socker i en matberedare. Tillsätt ägget, blanda väl, häll i mjölblandningen och kör till en smidig deg. Rulla in degen i plastfolie och låt den vila en timme i kylskåp.

Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen till ungefär en halv centimeters tjocklek (det går lätt mellan två lager plastfolie) och tag sedan ut änglar med kakmått. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och grädda dem mitt i ugnen i 6–8 minuter.

Låt kakorna svalna och rör ihop en slät glasyr. Bred den över kakorna och strö över silverkulor.

1 reaktion på ”Värmländska citronänglar”

  1. Pingback: Änglarnas söndag | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.