Ungerskt bondbröd

Ungerskt bondbröd (foto: Fredrik J Karlsson)

Idag, har jag hört, firas det nyårsfest i Lidingö församling. Inte en månad för tidigt, utan två dagar för tidigt — för det nyår som firas är det nya kyrkoåret, som börjar på söndag. Bra idé, eller hur?

På en stor fest är det härligt att servera generöst. Lajos stora ungerska bondbröd lyser upp vilket bord som helst. Här kommer receptet, som också finns i Brödglädje och Nybakat, hembakat — samt i en fin jubileumsbok som missionsförsamlingen i Skåre har släppt nu i höst!

***

”Jag är född och uppvuxen i Ungern”, skriver Lajos Zsigo som bor i Skåre. ”När jag var barn berättade min mor för mig om en bonde i byn där hon bodde. Hon fick som liten flicka följa med sina föräldrar och de andra i byn när vetefälten stod gyllene bruna och väntade på skördearbetarna. När de stannade upp och blickade ut över de mogna fälten, föll en av bönderna på sina knän och tackade och prisade Gud för LIVET. För honom var vetet liktydigt med livet.
Vetefältens skönhet och riklighet är en härlig bild, tycker jag. Den rika skörden betydde att byn skulle slippa hungra nästkommande vinter, men bonden som föll på knä visade också en klar och riktad tacksamhet till skapelsens Herre som gett dem LIVET.
En annan bild från min barndom är också förknippad med bröd. Vi var en stor familj med många munnar att mätta, och mor köpte alltid de största bröden. De vägde ungefär två kilo. Varenda gång hon tog hem ett bröd och skulle börja skära i det för att ge oss var sin bit, tog hon brödet i sin vänstra hand, och med kniven i den högra handen rispade hon ett kors på brödet och tackade Gud för brödet.
Med en sådan uppväxt kanske är inte så underligt att jag finner stor glädje i att baka bröd i dag. I mitt dagliga förvärvsarbete använder jag mitt huvud mer än mina händer, men när jag bakar och arbetar med degen och ser mina händers arbete växa fram, väldigt fysiskt, ja, då upplever jag en sådan trygghet och en stor glädje över att även jag kan baka LIVET. Men också över att jag vet vem jag kan tacka för livet.”

två stora bröd
Ugn: 250° i 10–15 minuter, 220° i 40–45 minuter

300 g kokt potatis
1 l vatten
50 g jäst
1 msk socker
2 ½ msk salt
knappt 2 kg Vetemjöl special

Pressa potatisen. Värm vattnet till fingervärme.
Lös upp jästen och sockret i lite av vattnet.
Blanda detta med resten av vattnet, den pressade potatisen, salt och lite av mjölet i en hushållsassistent. Tillsätt mer mjöl i omgångar. Låt maskinen arbeta igenom degen ordentligt i minst tio minuter – när den släpper från bunkens väggar har den en bra konsistens.
Låt degen jäsa övertäckt i bunken till dubbel storlek.
Dela den sedan i två delar, forma varje del till ett ovalt bröd och lägg dem på en plåt. Jag brukar ta undan lite deg att göra dekorationer av! När detta är färdigt, lägg en bakduk över bröden och låt dem jäsa i ungefär 50 minuter.
Sätt in bröden längst ner i ugnen i 250 graders ugnsvärme och låt dem stå i 10–15 minuter. Ta ut dem, pensla dem med vatten, sänk ugnsvärmen till 220 grader och sätt in plåten igen.
Om bröden börjar bli för mörka, täck dem med ugnsfolie.
Låt dem gräddas i ytterligare ungefär 45 minuter.
Ta sedan ut dem och låt dem svalna under bakduk.
Servera dem gärna varma med ungersk salami och paprika!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.