Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Solrosflarn

Solrosflarn (foto: Magnus Aronson)

Rågsikt, rågflingor och mycket frö – låter det som ingredienser till kakor? Och ändå blir solrosflarnen sagolikt spröda och bara lite extra smakrika. En sensation i det lilla formatet!

Som många andra lite småknasiga (eller ska vi säga osannolika eller överdrivet kreativa?) recept uppstod det här när jag arbetade med en bok som redan var full av recept men blev inspirerad och tyckte att ”såhär borde man väl kunna göra”. Sedan publicerades det i anslutning till en intervju i Smålandsposten förra julen, och efter ett tag hörde min gymnasieklasskamrat Jennie av sig och berättade att både hon och hennes mamma hade provbakat och var mycket nöjda med resultatet. Kakor är kontaktskapande, eller hur?

antal beroende på storlek
Ugn: 200º

1½ dl socker
1½ dl rågsikt
150 g smör
3 dl rågflingor
1 dl oskalade sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 tsk bakpulver

Blanda alla ingredienser. Rulla ut degen till små bollar, lägg dem glest på plåtar (de flyter ut) och grädda dem i 200 graders ugnsvärme tills de tar lite färg. Lossa dem försiktigt från plåten.