Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Adventsfasta II

Av Posted on Inga taggar 0

Adventsfastan pågår fortfarande, även om det är svårt att tro det när man tittar sig omkring i affären eller bland tidningarnas julbordsannonser.

Den här soppan är kanske inte helt fasteaktig, i själva verket känns den ganska lyxig att äta, men den är mycket enkel att göra, och visst passar det med saffran såhär års? Min praktikant Lina som hjälpte till när vi fotograferade till Saliga soppor utnämnde den till godast av alla.

***

Lysande gula fisksoppan (foto: Magnus Aronson)

Lysande gula fisksoppan

Den här soppan bygger på fiskfond på flaska och smaksatt crème fraîche. Fiskbuljongtärning, vanlig crème fraîche, tomatpuré och ett kuvert saffran kan också fungera om det är det man har hemma. Det går bra att göra soppan på olika sorters fiskfilé som man kan ha i frysen, till exempel hoki eller sej. Den varma gula färgen gör hur som helst alla middagsgäster glada!

för 4 personer
servera med bröd, smör och ost

1 gul lök
2 morötter
4 potatisar
2 msk olivolja
ca ½ dl koncentrerad fiskfond
1 l vatten
2 dl creme fraiche med saffran och tomat
salt
peppar
250 g körsbärstomater
500 g fiskfilé

Skala och hacka löken. Skala och skiva (tunt) eller riv (grovt) morötter och potatis. Ta fram soppgrytan och fräs lök, morot och potatis i olivolja i ett par minuter. Tillsätt fiskfond och vatten och sjud under lock i ungefär tio minuter. Vispa i creme fraiche, koka ihop och smaka av med salt och peppar. Dela tomaterna, skär fiskfilén i kuber och lägg i. Sjud försiktigt i 5–6 minuter.