
Imorgon är det Alla hjärtans dag — ja, det kanske är lite onödigt att påminna om det?
Men en sak som är absolut nödvändig att påminna om är att det sedan några år finns Fairtrade-märkta snittblommor att köpa på många håll i Sverige — och att varje bukett eller ros som säljs och som inte är märkt kan innebära att de människor som har drivit upp den inte alls har fått vettigt betalt för sitt arbete, men att varje bukett eller ros som säljs och som ÄR märkt garanterat innebär att de människor som har drivit upp den får både en vettig lön och dessutom möjligheter att utvecklas.
De rosor som vi ser (och köper) i våra butiker kan komma från en rad länder, bland annat Kenya. Ja — Kenya, där Linda befinner sig nu. Hon är i ett utsatt område nära gränsen till Sudan, och invånarna där har fått hjälp att bygga växthus för att på sikt kunna arbeta med odling på ett mycket mer strukturerat sätt än tidigare. Just där gäller det grönsaker, men på många andra håll är det snittblommor som odlas.
Såhär berättar Fairtrade Sverige om vad Fairtrade-märkningen innebär:
Fairtrade certifierar blomsterfarmer med syfte att förbättra arbets- och levnadsvillkoren för de anställda. De första plantagen certifierades i början av 2000-talet, och idag finns de flesta främst i Kenya, men även i Tanzania, Zimbabwe, Etiopien, Egypten, Indien, Sri Lanka och Ecuador. Rosorna exporteras till många länder i Europa och Nordamerika. På grund av produktionsstrukturen inom snittblomsindustrin finns idag endast kriterier för anställd arbetskraft på plantager, dvs ej för enskilda odlare. Kriterierna täcker snittblommor och krukväxter och handlar övergripande om följande:
* Uttryckliga regler för kemikaliehantering, inklusive hälsofrämjande åtgärder
* Krav på långsiktiga handelsrelationer; volymer och blomstersort specificeras i ett handelskontrakt som sträcker sig över minst sex månader
* Krav på minimilöner som lägst, organisationsrätt och förbud mot barnarbete
En Fairtrade-premie på 10 procent av försäljningen som används till social och ekonomisk utveckling i lokalsamhället. På några av blomsterfarmerna i Kenya har premien bland annat använts till byggnation av lokaler för vuxenutbildning, borrning av brunnshål för vattenförsörjning, inköp av utrustning till blomsterplantagens daghem för de anställdas barn, inköp av böcker, bänkar och stolar till lokala skolor.

Och såhär berättar Irene Nyambura Kiaare som är en av de anställda på Red Land Roses, ett Fairtrade-anslutet blomsterföretag i Kenya:
— Vi har använt delar av Fairtrade-premien för att bygga ett daghem för de anställdas barn. De flesta av de anställda kvinnorna har barn och är ensamstående, så det fanns ett stort behov. Många kommer hit från landsbygden för att arbeta, så de har inte hjälp av sina familjer. Idag har barnhemmet cirka 70 barn i åldrarna 3 månader till 3 år. Månadsavgiften är drygt 50 kronor, och då ingår 15 heltidsanställda, mat, kläder och blöjor. Alla har råd med avgiften. Min plan är att se till att mina barn utbildas. Min äldsta son går just nu första året på gymnasiet, och vi planerar att han ska börja på universitetet.
Var femte ros som säljs i Sverige är Fairtrade-märkt. Tänk om Alla hjärtans dag i år kunde höja den siffran en bit — vore inte det ett sätt att visa kärlek i alla led?
(Hade du tänkt köpa choklad istället? Då är det ju ännu enklare!)