
Nu är det dags att berätta: vi har utsett Sveriges bästa kyrkkaffe 2013, och det finns i Linneakyrkan i Göteborg! Jens från Sackeus och Daniel från Dagen var där nu i veckan och överlämnade diplom, Kyrkkaffe-böcker (som inspiration till ännu mer) och 100 kilo Kyrkkaffe i samband med församlingens tisdagskvällsgudstjänst.
Juryn bestod av Therese Peterson, Ann Jonsson och Daniel Grahn från Dagen, Jens Baagøe från Sackeus, Inger Lundin och mig från Libris, och författaren Vibeke Olsson, och här är vår prismotivering:
Linneakyrkan i Göteborg visar vad verklig gemenskap betyder genom att på ett medvetet sätt hålla kyrkan öppen för alla människor och bjuda på kaffe som har producerats under värdiga förhållanden. Med en formulering från nomineringen: ”Vi ser till människan – från den som plockat kaffebönan till den som dricker det.”
Kyrkkaffet blir en naturlig fortsättning på gudstjänsten, och gudstjänsten pågår egentligen hela tiden, med alla som tackar ja till den öppna inbjudan.
På det sättet blir kyrkkaffet också en möjlighet att ta första steget in i församlingsgemenskapen.
Dagen hade också en reporter, Jonatan Sverker, på plats vid prisöverlämningen. Här är hans reportage!
***

Sveriges bästa kyrkkaffe finns på Västkusten. Segrare i tävlingen ”Sveriges bästa kyrkkaffe” blev nämligen Linneakyrkan i Göteborg. Här är gemenskap, rättvisa och ett gott kaffe i centrum.
Det är tisdagskväll och kaffebryggaren i foajén är redan påslagen. Doften av kaffe möter människorna som är på väg in i den vackra kyrksalen med de färggranna kyrkfönstren. Två killar tar det lite lugnt, de har var sin kopp i handen och småpratar om livet och dialekter i Bohuslän.
Samuel Varg Thunberg sätter på mer kaffe, samtidigt som han sneglar på de många kaffeförpackningarna som är uppställda vid väggen.
– Det kom verkligen som en överraskning att vi skulle vinna tävlingen, en väldigt rolig överraskning, säger han.
Samuel är en av dem som engagerat sig mycket i Linneakyrkans kyrkkaffe, och det var han som anmälde kyrkan till tävlingen som initierades av Dagen och Libris förlag tillsammans med Fairtradeföretaget Sackeus. För Samuel var det inte så svårt att formulera sig kring kyrkkaffets betydelse; i Linneakyrkan är fikat nämligen en viktig del av tisdagskvällens gudstjänstfirande.
– Det som står i centrum för oss är bön och nattvarden. Och vi menar att nattvardsmåltiden sträcker sig längre än brödet och vinet, gemenskapen fortsätter i kyrkkaffet, säger Samuel.
Linneakyrkan är en kristen gemenskap som hämtar inspiration från olika traditioner. Själva kyrkan byggdes som en baptistkyrka, men var länge ett kristet behandlingshem. Sedan några år tillbaka rymmer huset en kommunitet där ett tiotal unga kristna delar livet. De som bor här vill inte att det ska vara en sluten gemenskap utan att människor ska känna sig välkomna. Det avspeglas också i inställningen till kyrkkaffet, som är gratis för alla.
– Vi vill att ingen ska känna sig utanför och därför tar vi inte någon betalning. Om någon absolut vill betala får man lägga extra i kollekten, men det är högst frivilligt, säger Samuel.

Tanken är också att ingen ska behöva sitta ensam.
– Som alla gemenskaper lider vi av att vi gärna fikar med dem vi känner och är bekväma med, men vårt mål är att alla ska ha någon att prata med.
Allt kaffe och te som serveras är ekologiskt odlat och Fairtrade, alltså rättvisemärkt.
– Det kanske kostar oss några tusen kronor extra per år, men vi gör det för att vi vill värna om alla människor, även de som producerar kaffet.
Jens Baagøe, vd för Sackeus, tycker att det är en bra inställning. Företaget har skänkt kaffet till tävlingen och Jens har också suttit med i den jury som utsett Linneakyrkan till vinnare.
– Det var många väldigt bra tävlingsbidrag, och juryn var inte enig. Men Linneakyrkan var väldigt tydlig med att man ville ta ansvar för Guds hela skapelse, och att man gör det genom att köpa varor som både är Fairtrade och ekologiska, säger Jens Baagøe.
I början av gudstjänsten presenteras vinsten för alla som kommit. Daniel Grahn, publisher på Dagen, förklarar att kyrkkaffet är något som ligger både tävlingsarrangörerna varmt om hjärtat.
– Det finns många saker som är betydelsefulla i kyrkan, och gemenskapen är en av dem. Vi tycker att kyrkkaffet är så viktigt att det behöver uppgraderas, säger han.
Efter det överlämnades vinsten till kyrkan under stort jubel och applåder.
***
Såhär hade Samuel presenterat Linneakyrkans kyrkkaffe i sin nominering:
Sveriges bästa kyrkkaffe finns i Linneakyrkan, Göteborg. Vi är en halvliten gemenskap som träffas varje tisdag och firar gudstjänst med nattvard i en tradition inspirerad av Bjärka Säby.
I anslutning till kyrkan bor 10 stycken ”husfolk”, en del av en fast gemenskap som samlas i bön varje morgon och lunch. Vi fikar i foajén eller vid borden inne i kyrksalen för att visa att gudstjänsten inte tar slut i och med att välsignelsen uttalats. Gudstjänsten – livet – pågår ständigt.
Många som kommer till vår gemenskap är från en bakgrund med droger eller alkohol och det är en, vad många skulle kalla, brokig skara människor som besöker oss. Men här är alla välkomna – och kaffet är så klart helt gratis så att ingen ska känna sig utanför. Det går faktiskt inte ens att betala för kaffet. Kakorna är ofta skänkta till oss av lokala bagerier. Kaffet köper vi, men här ser vi till Guds hela skapelse. Som ansvarig för kyrkorummet och vad som sker där har jag sett till att vårt kaffe alltid är Krav- och Rättvisemärkt samt har kompenserat för co2-utsläpp. Vi ser till människan – från den som plockat kaffebönan till den som dricker det.