Måste bara fråga en gång till: är det någon som har ett riktigt bra långpannetips som jag kan ha missat och som borde vara med i Mer långpannans lov? Något om värme, gräddningstider, omräkning, disktrick, glasyrer, variationer, förvaring, infrysning, upptining, uppiffning, räddningsaktioner …?
Eller ett underbart långpanneminne?
Har ett tips som är mums – med det kanske inte är nytt?
Jag gör en vanlig ”kärleksmumskakssmet” men river i skal från en apelsin och pressar i lite av saften. Resten av saften används i chokladglasyren. Överst sprinklas citrusströssel. Snyggt och gott :-9
Har faktiskt ett recept på megaäppelkaka oxå. Men det kanske får vara med i bok nr3? =-)
Med hjälp av moccarutor förhindrade jag att en bekant sjönk djupare ner i insulin-koma. Dessa kakbitar, delade i småbitar och doppade i saft, var perfekta att suga i sig/äta för att få upp blodsockret en aning i väntan på ambulans.
Diabetiker ska inte jobba över och slarva med maten, då kan det gå illa…
Tänker på detta varje gång jag äter moccarutor.
Långpanna + galler är räddningen när något ätbart – t.ex. julskinkan – ska kylas utomhus / på balkongen utan att djur kommer och äter på det goda. Under vår-vinter-höst går det ju snabbare att kyla ner saker utomhus än inomhus och att göra det i kylen försämrar de andra matvarorna där.
Antingen lägger man t.ex. skinkan, på gallret, lägger gallret utomhus ovanpå långpannan och rostfri bunke / gryta/ kastrull över. Eller så vänder man på steken så att t.ex. soppan i sin gryta är underst, galler ovanpå det och överst långpannan upp-och-nervänd. Hur som helst kommer gallret och långpannan tillsammans göra det möjligt för luften att kyla ner maten samtidigt som de förhindrar att djuren kommer åt. Flugor kommer förstås igenom – i så fall får gallret kombineras med t.ex. en kökshandduk.
Tips från Kristina Högman, Rörvik
(Detta bör nog illustreras med bild för tydlighetens skull.)