
Ett sätt att fira de vackra vårdagarna är förstås att plocka nässlor. Min kollega Marita bjöd mig på underbar nässelsoppa förra veckan. Här är några tips — ur Fester med rester — på mer att använda dem till:
Bara man har ett par bra handskar på sig behöver man inte alls sörja den vackra vårdag när man får syn på brännässlorna. De är inte bara ett av våra vanligaste ogräs – de är en delikatess också!
Förutom den obligatoriska nässelsoppan med kokta ägghalvor kan man, när man har sköljt dem noga, förvälla dem och
• torka dem, förvara dem i täta burkar och smula ner dem i bröddegar under vintern
• göra nässelstuvning till fiskpinnar eller stekt fisk
• lägga dem i lasagne istället för spenat
• lägga dem underst i fyllningen i en paj med till exempel skinka eller räkor ovanpå
• woka dem med vitlök och salt
• blanda dem i pannkakssmet
Någon som har ytterligare någon idé?
Vill man inte alls äta dem kan man ju göra nässelgödning.